Hoogeveense dammers gaan in eigen huis nipt ten onder

Hoogeveen – Het is HDC Hoogeveen nog niet gelukt om dit jaar een overwinning te boeken. Ondanks dat het zaterdag een spannend duel was tegen de Friese dammers van Damcombinatie Fryslân uit Leeuwarden, werd er nipt verloren met 9-11. De hoofdmacht van Hoogeveen hoopte in eigen huis een sterk resultaat te halen. Vorig seizoen won HDC namelijk met 12-8. In de ereklasse staat HDC Hoogeveen op een tiende plek en moet vrezen voor nacompetitie.

Bij Hoogeveen was Nick Waterink weer terug in de opstelling. Waterink was een halfjaar lang in het prachtige Indonesië voor zijn studie. Tijdens zijn avontuur had hij weinig kunnen dammen. Dit was zijn eerste wedstrijd. Ook viel Joël Palmans weer in.

Teleurstellend begin
De wedstrijd begon met een wat teleurstellende nederlaag van Joël Palmans tegen NK-finalist Luuk Terweijden aan het achtste bord. Palmans begon de partij voortvarend met een fijne aanval. Een rustig vervolg kwam er niet. In het middenspel liet hij zich akelig beetnemen door de tactische dreigingen van zijn opponent. Bij de buren aan bord 7 kwam een rustige partij op het bord. Natalia Sadowska trof grootmeester Hein Meijer. De opening was veelbelovend, maar na wat ruiltjes bleef het buskruit nat. (1-3)

De gelijkmaker
De Hoogeveners trokken de stand direct gelijk met een subtiele overwinning van Zainal Palmans ten koste van de degelijke Jan Algra. Vanaf de opening was er klassiek op het bord. Algra probeerde een vleugel te bezetten wat handig kan zijn bij het klassieke speltype. Palmans wist het plan van zijn tegenstander te ontkrachten door middel van een stijlvolle stille zet. (3-3)

Vervolgens regende het remises op de damborden. Maikel Palmans tegen Oege Dijkstra gaven elkaar geen ruimte in het klassieke speltype en bij Maarten Wichgers tegen Willem Leijenaar gingen de schijven snel het doosje in. Ook tussen Henk Grotenhuis tegen NK-finalist Gerlof Kolk en Klaas Leijenaar tegen Taeke Kooistra werden er geen kansen gemist. (7-7)

Bij Rick Hakvoort was er wel veel aan de hand. Hakvoort leek Wytze Sytsma aanvallend ten onder te lopen. In het late middenspel was Hakvoort goed op weg om een strategische overwinning te boeken, maar zijn tegenstander perste nog een remise-eindspel uit. (8-8)

De strijd tegen de grootmeesters
Nick Waterink en Michel Stempher kregen de zware taak om de topgrootmeesters Kees Thijssen en Harm Wiersma te temmen. Waterink had na een theoretische opening het zwaar tegen de slim spelende Thijssen. De vijfvoudig Nederlands kampioen wist optimaal te profiteren van een zwakke binding die Waterink in zijn stelling had. Om nou te verlangen dat Stempher moest winnen van de viervoudig wereldkampioen was ook teveel gevraagd. Toch kwam Stempher wel erg ver met zijn aanvallende speelstijl. Wiermsa moest vol aan de bak om er nog een punt uit slepen. (9-11)

Over twee weken wordt de negende ronde gespeeld. HDC Hoogeveen heeft dan een uitwedstrijd tegen concurrent CTD Arnhem. Een overwinning zou enorm veel helpen voor lijfsbehoud.