Sport

Hoogeveense dammer Rick Hakvoort nog zonder puntverlies

Hoogeveen – Het Hoogeveen Open heeft drie spelers die al hun partijen hebben gewonnen. De Fries Jan van Dijk, de Kameroener Christian Niami en Rick Hakvoort van de Hoogeveense Damclub. De grootmeesters Alexander Schwarzman, Jitse Slump en Aleksej Domchev staan met veel anderen op een punt achterstand.

De 116 deelnemers van het Hoogeveen Open hebben het erg naar hun zin in het grootste zomertoernooi van Nederland. De organisatie kreeg dinsdag bezoek van wethouder Jeroen Westendorp van de gemeente Hoogeveen. Westerdorp was zeer te spreken over de organisatie van het prachtige Hoogeveens evenement. Martijn Schalk, de nieuwe beleidsadviseur Sport van de gemeente Hoogeveen, kwam kennismaken met de organisatie. Ook Schalk was onder de indruk.

De Friese tacticus sloeg weer toe in de eerste en tweede ronde. In de eerste ronde werd Berend Plijter uit Ten Boer getroffen door een doorbraakcombinatie. In de tweede ronde trapte de Hoogeveense jeugdtalent Sytze Spijker in een lokzet. Spijker tuinde erin waardoor Van Dijk een originele Coup Royal kon uithalen, een slag over zes stukken. In de derde ronde speelde hij tegen de voormalige toernooiwinnaar Andrew Tjon A Ong uit Maarssen een attractieve partij met randschijven. De handigheid van Van Dijk was hier goed op te merken en hij wist met een paar flinke stoten de korte vleugel van zijn opponent uit te hollen. Een doorbraak naar dam was niet meer te verdedigen.

Niami start ook sterk. In de eerste ronde kreeg Johan Rademaker een salvo aan aanvalssystemen tegen van de Kameroener. De verdediging van Rademaker was hier niet tegen opgewassen. Ook in de tweede ronde speelde Niami een prachtige aanvalspartij ‘volgens het boekje’. Marinus Morsink uit Nijverdal deed er alles aan om tegenspel te bieden, maar tegen aanvalstechniek van Niami was niet tegen te vechten.  In de derde ronde was Niami snel klaar tegen Arie de Bruijn uit Zegveld. In de Roozenburgaanval overzag de Bruijn na 25 zetten een verstopte damcombinatie.

De eerste ronde speelde Hakvoort tegen Geert Lubberink uit Winschoten. Hakvoort kwam opzetten met een hekstelling. Na de uitbraak van Lubberink werden de tactische middelen ingezet door de HDC’er. Na een combinatie naar dam gaf Lubberink het verzet op. In de tweede ronde kreeg Hakvoort een aanval tegen van Harrie Vosmeijer, maar de aanval werd met een strakke techniek geblokkeerd. Hakvoort wist ook deze partij te winnen met tactiek. In de derde ronde moest de overwinning van Hakvoort van ver komen tegen Jan Hendrik Kok uit Harderwijk. Pas in het late middenspel werd het centrumoverwicht van Hakvoort fataal voor de trouwe deelnemer uit Harderwijk.

De toernooiwinnaar van vorig jaar, grootmeester Alexander Schwarzman uit Israël, leek ook af te stevenen op drie overwinningen. In de derde ronde ging het mis tegen de oud-arbiter van het Hoogeveen Open Frank Teer uit Heesch. In een theoretische variant kreeg Schwarzman het betere van het spel en kon met een fraaie plakker naar dam winnen. Echter, de grootmeester overzag deze winstkans en Teer liet vervolgens geen steken meer vallen.

Vandaag staat een ronde op het programma. De vierde ronde start om 13:00 uur en kent weer mooie duels (Niami-Van Dijk en Hakvoort – Schwarzman). De partijen zijn live te volgen op www.hoogeveenopen.nl

Op de foto: Rick Hakvoort (rechts) won zijn eerste ronde van Geert Lubberink

Foto door; Zainal Palmans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen