Hoogeveense damjeugd vallen net buiten de NK-prijzen

Hoogeveen – In de meivakantie werden drie verschillende Nederlands kampioenschappen voor de jeugd gehouden. In Westerhaar speelden de junioren, in Huissen de pupillen en in Hoogeveen de aspiranten meisjes. Vier jeugdspelers van de Hoogeveense Damclub speelden aan een van deze NK’s mee.

Bij de junioren deden Roland Kreeft (6e) en Sytze Spijker (8e) mee. Beiden zijn nog aspirant, maar door hun sterke ontwikkeling konden ze meedoen aan een hogere leeftijdscategorie en dat deden ze niet onverdienstelijk. Roland speelde een sterk toernooi en deed tot aan het einde mee voor een podiumplaats. In de voorlaatste ronde stond hij op een gedeelde derde plaats. Helaas voor Roland duurde het toernooi net een ronde te lang, want in de laatste ronde verloor hij op onfortuinlijke wijze. Sytze begon stroef aan het toernooi en maakte ook nog eens een enorme blunder in de tweede ronde. Toch herpakte hij zich sterk in de tweede helft van het toernooi en remiseerde knap tegen toppers als Matheo Boxum en Simon Harmsma.

Siebe Kortleven speelden een hele week in Huissen bij de pupillen. Aan dit toernooi deden 16 spelers aan mee. Siebe leek op weg te gaan naar een mooie eindklassering en boekte in die acht rondes mooie tactische overwinningen. In de laatste ronde speelde hij tegen de sterke Alexei Ovsyanko. Remise was voldoende voor een derde plaats. De partij ging lange tijd gelijk op, maar op het eind verraste zijn tegenstander hem nog met een combinatie naar dam. Hierdoor viel Siebe net buiten het podium en eindigde vierde.

In Hoogeveen werd het NK voor de aspiranten meisjes gehouden. De Hoogeveense Elise Schouten deed hier aan mee. Haar partijen waren over het algemeen van een goed niveau. In alle partijen creëerde ze minimaal een winstkans. Echter, werd de kansen niet optimaal benut door de Hoogeveense. In de laatste ronde ging het helemaal mis. Tegen Marjory Feyt stond ze lange tijd gewonnen. Winst leverde haar de Nederlandse titel op, maar door tijdnood vergaloppeerde ze zich en verloor nog. Door deze zure nederlaag werd ze vierde.

Tijdens het NK aspiranten meisjes werden twee bijzondere activiteiten georganiseerd. Nick Waterink en Lisa Scholtens speelden in een duo-act een blindsimultaan tegen drie tegenstanders. Na 4 uur blinddammen boekte ze een mooie score van 50%. Alsof Lisa nog niet moe was, ging zij zaterdag ook de uitdaging aan om tegen 20 tegenstanders een kloksimultaan te spelen. Dit deed ze indrukwekkend en behaalde een score van bijna 70%: 10 overwinningen, 7 keer remise en slechts drie nederlagen.

Verslag; Zainal Palmans

Foto: Zainal Palmans