Hoogeveens sporttalent Roland Kreeft (17) pakt zilver op het EK Jeugddammen

Tallinn/Hoogeveen – Van 1 t/m 9 augustus werd in het schitterende en historische Tallinn, de hoofdstad van Estland, het Europees jeugddamkampioenschap gehouden. Hoogeveens toptalent, Roland Kreeft, debuteerde bij de categorie junioren (leeftijden t/m 19 jaar) met een prachtige tweede plaats. “Ik ben erg tevreden over mijn toernooiverloop. Mijn doel was een podiumplek en dat is gelukt,” blikt de trotse Roland terug. Roland werd dit jaar benoemd tot sporttalent van de gemeente Hoogeveen 2022.

Door Zainal Palmans

Vooraf aan het EK speelde Roland eerst een World Cup in Rotterdam om in het ritme te komen. Het toernooi verliep wisselvallig, maar gaf hem veel input om hier en daar wat te sleutelen aan zijn spel en zijn mentale vaardigheden. Op het EK moest het echte werk gebeuren, zou Roland hebben gedacht. Uiterst gemotiveerd en met de goede focus ging hij op weg naar het EK. “Voor het toernooi wist ik dat ik kansen zou hebben om hoog te eindigen, maar het is altijd de vraag hoe het toernooi gaat lopen. Het deelnemersveld was sterk bezet. Meerdere spelers hebben namelijk in hun damcarrière internationale prijzen gewonnen.” De prijzenkast van Roland liegt er ook niet om, want vorig jaar werd hij op twee onderdelen (Klassiek en Blitz, c.q. sneldammen) Europees kampioen bij de aspiranten (leeftijden t/m 16 jaar) en pakte hij twee keer brons op het WK op de onderdelen Klassiek en Blitz.

Lekker begin
De start van Roland was veelbelovend. “Ik zat er meteen lekker in. Van de eerste vier rondes heb ik er drie gewonnen en één remise gespeeld.” Roland wist de voormalige wereldkampioen Andrii Blokha uit Oekraïne met een slimme tactische slagkeuze te verrassen en in de vierde ronde versloeg de Hoogevener, in een spectaculaire partij, de ervaren Amadeusz Zybzer-Moszak uit Polen. De eindspeloefeningen van trainer Zainal Palmans kwamen daar goed van pas.

Zinderende slotronde
In het vervolg van het toernooi was het vooral de boot afhouden. Wachten op de kansen, want alle concurrenten verschenen een voor een achter het dambord. “De vier rondes daarna heb ik remise gespeeld tegen alle sterke concurrenten en in de laatste ronde spande het erom voor de titel. Ik speelde tegen mijn clubgenoot Wouter Sosef en met winst zou er een grote kans zijn dat ik kampioen zou worden. De partij verliep erg goed, maar Wouter verdedigde het sterk.” Net geen goud, want dat ging verrassend naar Vsevolods Mitrevics uit Letland die de Nederlanders voorbijstreef. Emre Hageman uit Den Haag werd derde. “Ik ben uiteindelijk erg tevreden met het zilver en ik kijk met veel plezier terug op mijn toernooi.” Bij het onderdeel Rapid eindigde Roland 8e en bij het Blitz 7e.

“Het spel van Roland was verzorgd en van een hoog niveau”, zegt zijn trainer Zainal tevreden. “Hij heeft werkelijk alles gegeven en het optimale eruit gehaald. Zeer indrukwekkend om te zien. Ik kijk al uit naar zijn prestaties op het WK.”

Hoogeveense EK-delegatie
De Hoogeveense jeugddamclub was weer goed vertegenwoordigd met vijf spelers. Wouter Sosef (19) had meer verwacht van zijn EK, maar kan toch positief terugkijken. Hij deed bij alle onderdelen goed mee in de top-10. Bij de aspiranten speelden Sytze Spijker (16) en Bart Jan Kortleven (16) mee. Sytze kwam net te kort voor een podiumplek. Op het onderdeel Klassiek werd hij 5e en bij het Blitz 4e. Bart Jan deed voor het eerst mee aan een EK en had geen hoge verwachtingen. Het was voor hem een leerzame ervaring. De Nederlands kampioen Siebe Kortleven speelde in de pupillencategorie een sterk toernooi. Ook voor hem was dit zijn eerste EK en debuteerde met een prachtige vijfde plek.

Gouden aanwinst
Een prachtige vermelding verdient Yulia Bintsarovska uit Kampen. Het kersverse lid van de Hoogeveense damclub en een van de sterkste meisjes van Nederland presteerde geweldig met goud bij het Rapid en zilver bij Blitz. Yulia gaat aankomend seizoen in het tweede team van Hoogeveen spelen in de Hoofdklasse. Zij wordt getraind door Michel Stempher, teamleider van het eerste team van Hoogeveen. Het was voor Stempher geen verrassing dat zijn pupil hier voortreffelijk presteerde: “Ik train Yulia nu inmiddels anderhalf jaar. Alles wat ik haar in deze periode geleerd heb, neemt ze volledig tot zich en past ze onmiddellijk toe in haar partijen. Ik ben erg trots op de resultaten die ze als eerstejaars al heeft neergezet op dit EK en ben heel erg benieuwd hoe ze zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Ik ben dan ook heel erg blij dat ze onze damclub het komende seizoen komt versterken. Dat biedt ons nóg meer mogelijkheden om het niveau van Yulia naar een hoger niveau te tillen.”

 

 

Foto: Heike Verheul