Hele leuke en succesvolle dag voor minioren ZPC tijdens Jaargangfinale

Dordrecht/Hoogeveen: Op zondag 1 juli mochten van elke afstand de 24 snelste minioren van Nederland tegen elkaar strijden in Dordrecht. Omdat het inzwemmen al om 09.15 uur begon, bleven sommige kinderen met hun ouders in de buurt van Dordrecht slapen en vertrokken anderen voor dag en dauw (tegen de TT-files in) vanuit Hoogeveen. Voor de trainster Miranda en Mariët was het vandaag een extra belangrijke dag, omdat er traditioneel een trainers-estafette werd gezwommen aan het einde van de dag.

Door: Mariet Koster

Voor ZPC Hoogeveen mochten er vandaag negen minioren zwemmers meedoen. Voor Tiamo van der Veen, Olivier Wilbers, Cai Mink, Jasmijn Sterken en Carlijn Gruppen is het de laatste keer dat zij nog mee mogen doen met deze wedstrijd. Volgend jaar worden zij alweer junior en zullen ze gaan proberen om zich te plaatsen voor de NJJK. Jordey Thole, Esmee van der Tuuk, Dachèn Haaijer en Sofie Vos waren er vandaag ook bij en mogen ook volgend jaar nog meedoen aan de Jaargangfinale.

De wedstrijd was vandaag verdeeld in een ochtend- en een middagsessie met tussendoor een pauze en opnieuw de gelegenheid om in te zwemmen. Toen we ‘s ochtends in het zwembad aankwamen was het al heel druk en was het lastig om nog een plekje te vinden. Gelukkig mochten we van een andere vereniging een bankje hebben en konden we (bijna) allemaal zitten. Er werd vandaag gezwommen in een 50 meter bad. Gelukkig trainen wij (in de zomerperiode) in de weekenden in het buitenbad van Zuidwolde, waardoor de zwemmers wel een beetje gewend zijn aan deze lange banen. Dat zwemt toch echt wel heel anders dan in ons 25 meter badje van De Dolfijn. Vooral de rugcrawl is wennen, omdat de baan dan wel heel lang lijkt en er dan geen einde aan lijkt te komen. Ook is het zwemmen van een PR lastiger, omdat je per 100 meter ongeveer 2 of 3 seconden langzamer gaat dan op een 25 meter bad.
Na het inzwemmen werd er gestart met de 200 meter wisselslag voor jongens minioren 6. Voor ZPC zwommen Cai en Olivier hieraan mee. Cai begon in de eerste serie en dat deed hij meteen heel goed. Hij zwom 3,5 seconde boven zijn 25m PR en dat is heel knap. Cai werd uiteindelijk 17e. Olivier zwom 6 seconden boven zijn 25m PR en hij werd knap vierde.

De meisjes minioren 5 begonnen met de zware 400 meter vrije slag. Voor ZPC zwom hier Jasmijn. Ze lag in de eerste serie en nam vanaf het begin de leiding. Ze zwom gedurende haar 400 meter steeds verder bij de rest weg en bouwde haar race ook heel goed op. Uiteindelijk eindigde ze op een 12e plaats in een hele mooie tijd van 5.48.16. Dit was 5 seconden onder haar 25m PR.
Jordey begon vandaag met de 200 meter wisselslag in zijn leeftijdscategorie jongens minioren 5. Hij werd 19e in een tijd van 3.11.89, zeven seconden boven zijn 25m PR.

Op de 100 meter rugslag voor meisjes minioren 3 en 4 was ZPC goed vertegenwoordigd. Sofie startte in de eerste serie en dat deed ze heel sterk. Het is voor de eerste keer dat ze mee mocht doen aan een Jaargangfinale en ze had er heel veel zin in. Ze dacht goed aan het draaien van haar schouders en ze tikte in een hele mooie tijd van 1.32.50 aan (maar een seconde boven haar 25m PR). Ze werd hiermee 19e. Esmee was de serie daarna aan de beurt. Ook zij zwom een hele mooie slag en zij finishte in 1.32.26 (5,5 seconden boven haar 25m PR), op een 18e plek. In de derde serie zwom Dachèn heel goed haar twee banen en zij zwom een knappe tijd van 1.27.76 (maar 2 seconden boven haar 25m PR) en zij werd achtste.

In programmanummer 8 was Jordey alweer aan de beurt. Deze keer mocht hij de 100 meter schoolslag zwemmen. Hij had er heel veel zin in en dat was ook te zien. Hij zwom een hele vlakke race en tikte uiteindelijk aan in 1.40.28. Hij eindigde op een 12e plek.
Olivier en Tiamo mochten allebei in het volgende programmanummer in serie 3 aan de start komen voor de 200 meter vrije slag. Olivier op baan 3 en Tiamo op baan 6. Voor de trainster aan de kant is het heel leuk om naar deze mannen te kijken. Ze weten allebei heel goed hoe ze de 4 banen moeten indelen. Beiden hadden en super mooie opbouw met een snelle laatste baan. Een spannende race en uiteindelijk tikte Tiamo als tweede aan in 2.26.49 en Olivier als derde in 2.26.74. Hele snelle tijden en ook nog eens heel mooi gezwommen.

Dachèn mocht direct na de mannen aan de start verschijnen voor haar favoriete 100 meter schoolslag. Ze begon meteen heel goed en wist dit tot het einde goed vol te houden. Ze tikte aan in 1.38.24 en werd hiermee gedeeld derde. Ze mocht dus even later samen met een meisje uit een serie eerder op het podium de bronzen medaille ophalen. Helaas was er maar één medaille, dus Dachèn krijgt haar medaille binnenkort thuis gestuurd.

Toen stond Jordey alweer voor zijn derde afstand aan de start, de 50 meter vlinderslag. In een hele mooie slag zwom hij de lange baan naar de overkant. Hij tikte aan in 42.69, twee seconden boven zijn 25m PR en op een 20e plek.

Cai en Tiamo zwommen daarna de 100 meter rugcrawl. Cai zwom deze heel vlak en goed en hij werd 17e in een mooie tijd van 1.25.62 (twee seconden boven zijn 25m PR). Tiamo mocht in de derde serie aan de start komen en hij verdedigde zijn titel van vorig jaar. Toen werd hij Nederlands Kampioen in 1.18.54. Vandaag ging hij ook heel goed van start en bij het keerpunt lag hij voorop. De terugweg was heel spannend, maar Tiamo hield het goed vol en in een hele mooie tijd van 1.12.64 tikte hij als eerste aan.

Voor ZPC mochten Esmee en Dachèn als laatsten voor de pauze zwemmen. Zij zwommen de 200 meter wisselslag. Esmee deed dit heel netjes en ze tikte aan in 3.25.36 en ze eindigde als 16e. Dachèn zwom ook heel mooi en zij tikte als achtste aan in 3.14.88.

Tijdens de pauze hebben de zwemmers lekker buiten of in de hal gespeeld en ook voor de ouders was er even een moment om van het mooie weer te genieten. Ook Carlijn was gearriveerd, want zij hoefde alleen in de middagsessie te zwemmen. Esmee en Sofie gingen weer naar huis, zij waren allebei klaar met hun afstanden. Om 14.15 uur begon het inzwemmen weer en alle zwemmers (behalve Cai, want hij hoefde niet meer te zwemmen) doken het water weer in voor een paar banen in het mooie zwembad van Dordrecht.

Na de pauze begonnen Carlijn en Jasmijn met de 200 meter wisselslag. Carlijn had een mooi nieuw badpak en deze deed het heel goed. Ze zwom namelijk een hele goede tijd van 3.03.40 en ze werd hiermee 11e. Jasmijn deed het ook heel erg goed en zij tikte als 9e aan in 3.02.51.

Tiamo en Olivier mochten als eerste afstand na de pauze de 400 meter vrije slag zwemmen. Heel mooi om te zien hoe beide mannen deze afstand indelen. Tiamo begon rustig en ging steeds sneller (1.16 – 1.22 – 1.18 – 1.15) en Olivier begon heel snel, nam vanaf het begin de leiding en gaf deze niet meer weg (1.13 – 1.18 – 1.19 – 1.18). Olivier werd, net als in Leiden in februari van dit jaar, Nederlands Kampioen op deze afstand in een tijd van 5.10.04. Tiamo werd in Leiden nog vierde op deze afstand, maar vandaag pakte hij de bronzen medaille. Hij tikte aan in 5.12.68.

De laatste afstand voor Dachèn was de 100 meter vrije slag. Ze vond deze zelf niet zo lekker gaan. Ze tikte aan in 1.23.14 en ze werd hierop 22e. Carlijn en Jasmijn mochten bij elkaar in de tweede serie de 100 meter rugcrawl zwemmen. Ze begonnen allebei even snel (41 seconden na 50 meter), maar Carlijn zwom een hele snelle terugbaan (van 40 seconden) en zij tikte aan in 1.21.49. Ze werd hiermee zesde (maar 0,51 seconde achter de nummer 3)! Jasmijn tikte aan in 1.25.64 en zij werd hiermee 18e. Een paar programmanummer later waren deze meiden alweer aan de beurt, deze keer voor de 100 meter vrije slag. Dit was ook de laatste afstand voor hen beiden. Carlijn zwom een mooie vlakke race en zij tikte als 19e aan in 1.15.97. Ook Jasmijn zwom een hele mooie race en zij tikte als 16e aan in 1.14.88.

Ook Jordey zwom de 100 meter vrije slag als zijn laatste afstand. Hij begon de eerste baan heel voorzichtig en ging als een speer weer terug, wat resulteerde in een negative split (= de tweede helft van je race sneller dan de eerste). Hij zwom 38.91 heen en 38.51 terug. Zijn eindtijd was 1.17.42 en hij eindigde op een 20e plaats.

Tot slot zwommen Olivier en Tiamo ook de 100 meter vrije slag. Beide mannen hadden inmiddels al behoorlijk wat meters in de benen, maar daar lieten ze zich niet door kennen. Tiamo tikte na deze twee banen aan in 1.08.67, maar 1 seconde boven zijn 25m PR. Hij werd hiermee 10e. Ook Olivier bleef maar 1 seconde boven zijn 25m PR en in 1.07.05 werd hij heel knap derde.

Tot slot natuurlijk nog het belangrijkste van vandaag, de trainer+zwemmers estafette! Aan het begin van de wedstrijd hadden we lootjes getrokken om te kijken wie er in welk team zwom. We hadden één zwemmer teveel, dus er was ook één lootje met een vraagteken. Team 1 werd: Cai, Jasmijn en Dachèn samen met trainster Miranda van der Veen. Team 2 werd: Olivier, Carlijn en Tiamo samen met trainster Mariët Koster. Jordey pakte het loodje met het vraagteken en samen met Tiamo is hij een rondje om het bad gelopen om te kijken of er nog verenigingen één zwemmer misten en dat werd geregeld. Dus ook Jordey kon deze leuke estafette meemaken. Omdat Jordey in een team zonder trainer zat, mocht hij als eerste starten tegelijk met de trainers van de andere verenigingen. Dit was heel hele bijzondere en vooral grappige ervaring voor hem. Voor Miranda en Mariët was de lange baan zwemmen nog een hele inspanning, maar gelukkig kwamen ze beiden heelhuids aan de overkant. Ook de zwemmers gaven nog even alles wat ze in hun lijf hadden en na deze leuke estafette was er een einde aan de dag gekomen. Helaas kan de schrijver van dit stukje de uitslag van de estafette nergens vinden, dus de tijden van de trainsters zullen voor altijd onbekend blijven (helaas voor jullie, misschien gelukkig voor hen).

De dag werd zoals altijd afgesloten bij de McDonalds, waar de groep die dit weekend in Amsterdam hadden gezwommen toevallig tegelijk waren. Zo konden we het weekend nog gezellig samen afsluiten en hebben Olivier, Tiamo en Dachèn iedereen op een lekker ijsje getrakteerd, om hun medaille te vieren.