Sport

Geweldige start jeugddammers Waterink en Sosef op WK

Gomel/Hoogeveen – Afgelopen zondag startte in het Wit-Russische Gomel het wereldkampioenschap jeugddammen. Hoogeveen is vertegenwoordigd met vier jeugdspelers: Nick Waterink, Wouter Sosef, Roland Kreeft en Lisa Scholtens. Inmiddels hebben ze allen vier partijen gespeeld.

Door: Zainal Palmans

Nick Waterink, laatstejaars jeugdspeler, heeft flink wat spinazie gegeten afgelopen dagen. In de eerste ronde speelde hij een dijk van een partij, maar rondde niet af. De lange reis op zaterdag zal daar ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld. Daarna sloeg de vlam in de pan en won hij achtereenvolgens van een Let, Wit-Rus en een Ivoriaan. Hiermee staat hij op een gedeelde eerste plek. Nu zal hij een horde aan sterke spelers treffen. De grote vraag is: kan hij dat overleven?

Ook de trainee van Nick Waterink, Wouter Sosef, gaat met 7 punten uit 4 wedstrijden aan de leiding. Het Hoogeveens damtalent speelt lekker frivool en verrast meerdere tegenstanders met zijn tactisch web en rekenkracht. Zijn tegenstanders hebben tot nu toe geen plan om het agressieve en creatieve spel van Sosef te neutraliseren. Zo versloeg hij twee Chinezen en een Wit-Rus. In de derde ronde remiseerde hij tegen een Kazach.

Roland Kreeft staat op dit moment op een 16e plek met vier punten. In de eerste ronde was hij niet helemaal scherp en verloor snel van landgenoot Simon Harmsma uit Culemborg. Daarna herstelde hij zich met een overwinning op een Wit-Rus, maar de derde ronde moest hij zijn meerdere erkennen tegen een Mongool. Gelukkig is Kreeft veerkrachtig en won in de vierde ronde van een Hongaar.

Ook Lisa Scholtens begint stroef aan het WK. Zij heeft, net zoals Roland, vier punten weten binnen te halen. Ze staat nu op een 17e plek, ver onder haar doelstelling: top-5. In de eerste ronde ging het al direct mis tegen een sterke Mongoolse speelster. Daarna won ze gemakkelijk van een Hongaar. De stijgende lijn stokte op dat moment, want de remisepartijen tegen een Russin en Litouwse werden niet verzilverd.

Met nog vijf rondes te gaan kan het nog alle kanten op. Op donderdag wordt ook nog het WK sneldammen gehouden. Op de site van damclub Hoogeveen: www.damclubhoogeveen.nl kan men de ontwikkelingen volgen van de vier toppers.

Roland Kreeft (R) in actie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen