Sport

Fitter Brein Damtour in Hoogeveen

Hoogeveen – Voor het eerst zal er een Fitter Brein Damtour worden georganiseerd onder de vlag van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (Groningen) en uitgevoerd door Regiowerking Noord. Hoogeveen is de eerste gemeente die dit initiatief omarmt. De damtour staat in het teken van verschillende damprojecten. Er wordt veel gedamd, want het is een denksport dat boeit en bindt en houdt de hersenen fit. De focus van deze tour ligt op de doelgroepen jeugd en senioren 50+.

“Samen met Rabobank Het Drentse Land gaan we voor een fit brein”

Een heilzame bezigheid
Dammen, een oude denksport die door veel mensen nog wordt beoefend op hoog- en laag niveau, op de club en/of thuis. Het spel met de 40 schijven en de ontelbare mogelijkheden. Een denksport met een rijke geschiedenis en enorme variaties aan techniek en tactiek. Een heilzame en leuke bezigheid en iedereen kan het in no-time leren. De regels zijn namelijk in 5 minuten uitgelegd.

Jeugdkaderproject
Begin juli is het jeugdkaderproject van start gedaan. Drie tieners, Vera Brunink, Jasmijn Scholtens en Nicole de Vries, van de Hoogeveense jeugdclub worden opgeleid tot trainer, coach en maatschappelijke begeleiders. Na de opleiding gaan ze de praktijk in en zullen trainingen verzorgen aan de jeugd en vormen ze de spil voor maatschappelijke damprojecten. De jeugd heeft namelijk de toekomst en het is mooi om te zien dat hun kennis en kwaliteiten op een fantastische en unieke manier wordt ingezet. Daarnaast hebben ze al een schat aan ervaring opgebouwd met het spelen van NK’s, EK’s, WK’s en kennen ze het hele proces van schooldammer tot gevorderde dammer. In de opleiding jeugdkaderproject leren ze onder ander hoe ze les moeten geven, hoe je duidelijk moet communiceren en om initiatiefrijk te zijn. Competenties die ook voor de algemene ontwikkeling van pas komen. Het allerbelangrijkste is dat ze het erg leuk vinden om dit te doen en daarbij delen ze graag hun damkennis.

Nog meer op het menu

De hele damtour kan gezien worden als een pilot en wordt voor het eerst georganiseerd. Op maandag 21 juli vindt er een huis-aan-huis damproject plaats. Jasmijn Scholtens zal dan bij een aantal 50-plussers speluitleg geven en wordt er uiteraard een partij gespeeld. Alle deelnemers krijgen na afloop een dampakket mee om thuis verder te oefenen. Een uniek project die de verbinding tussen jong en oud versterkt. Het huis-aan-huis damproject kan in een later stadium structureel worden ingezet in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, zorginstellingen e.d. om de hersenen van iedereen gezond en actief te houden. Maar het is vooral ook goed voor de sociale binding (minder eenzaamheid) en ontspanning. Na de zomer vinden er meer activiteiten plaats: damcursus 50+, een generatielunch, damclinic en een simultaan.

Het Fitter Brein Damtour wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank, Sportief Hoogeveen, Healthy Ageing Network Northern Netherlands, Damclub HDC Hoogeveen, Regiowerking Noord, Drentse Dam Bond en NNCZ Jannes van der Sleedenhuis.

Jasmijn Scholtens, Nicole de Vries en Vera Brunink die meedoen aan het jeugdkaderproject

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen