Elko promovendus na winst in Leeuwarden

LEEUWARDEN – Het vlaggenschip van Elko boekte verleden week een cruciale overwinning voor eigen publiek tegen concurrent Sparta (Ze). Deze overwinning betekende dat de Elkoërs haar promotiekansen in eigen handen kregen. Met twee resterende speelronden reisde de formatie van trainer/coach Johan van Tilburg per bus richting Leeuwarden om aan te treden tegen Pallas’08. In de Camminghahal wist Pallas’08 voor haar eigen thuispubliek niet te overtuigen. Elko domineerde de wedstrijd toen het eenmaal een voorsprong had genomen. De Elimmers speelden een degelijke eerste helft waarin het op alle fronten overheerste. Dit zorgde voor een 8-16 ruststand. Na rust bood Pallas’08 beter partij door een aantal tactische omzettingen in het aanvalsspel. De opgebouwde voorsprong kwam echter niet meer in gevaar, mede doordat Elko een basisniveau op de mat legde waaraan de thuisploeg niet kon tippen deze middag. Scheidsrechter van Dijk floot af bij 20-26. Doordat Sparta (Ze) deze speelronde verloor van Invicta, is Elko gepromoveerd naar de 2e klasse.

Door Michel Otten

Elko kon aantreden in volle oorlogssterkte met in de aanval: Leroy Otten, Michel Otten, Alien Veld en Nienke Veld. Het verdedigingsvak werd gevormd door Hendri Kerssies, Peter Kroezen, Heidi Blokzijl en Margreet Koster.
Elko kende een valse start in Leeuwarden. De thuisploeg maakte direct gebruik van de ruimte die werd geboden wat resulteerde in een 1-0 tussenstand. Dit was voor Elko het signaal om het initiatief over te nemen. Het initiatief werd de gehele eerste helft niet meer uit handen gegeven, het ontwikkelde zich zelfs tot volledige controle over de wedstrijd. Binnen no-time was de wedstrijd namelijk in evenwicht via een vrije worp. Hierna kwam de formatie van trainer/coach Johan van Tilburg op voorsprong. Deze voorsprong werd vakkundig uitgebouwd waardoor beide teams gingen rusten bij 8-16. De Elimmers speelden een uiterst sterke eerste helft doordat het aanvallend haar kansen verzilverde en verdedigend het aanvalsspel van Pallas’08 lam legde wat regelmatig leidde tot balverlies na één schotpoging aan de Friese zijde.
Na rust resteerde er één opdracht voor de formatie in het rood, dat was de voorsprong behouden en Pallas’08 geen hoop geven om enig aanspraak te maken op een resultaat deze middag. Echter, koos de thuisploeg voor een andere aanvalsopzet in vergelijking met het eerste half uur. Hiermee boekten de Leeuwarders succes want via 11-18 werd het 13-18. Elko sloeg deze comeback vroegtijdig af door te antwoorden met twee scores: 13-20.
Hierna zette de thuisploeg nogmaals aan door terug te komen tot 15-20. Ook ditmaal wist de Elimse brigade te voorkomen dat de spanning terug kwam in het duel, door driemaal op rij te scoren. Deze run werd voortgezet waardoor er een 16-25 tussenstand op het scorebord verscheen. In de resterende speeltijd wist Pallas’08 nog enkele scores voor haar rekening te nemen, al was de strijd al gestreden. Elko stapte als winnaar van het veld bij een 20-26 eindstand.
Nadat Elko haar plicht volbracht werd er in spanning afgewacht of concurrent Sparta (Ze) puntenverlies zal lijden tegen Invicta uit Kollum. Dit bleek het geval want Invicta was met 15-18 te sterk voor de Spartanen. Door dit puntenverlies is de 2e positie in het klassement, welke recht geeft op promotie naar de 2e klasse, niet meer te evenaren. Hiermee is Elko wederom gepromoveerd naar de 2e klasse. Een prestatie van formaat, gezien de wisselende samenstellingen in de basisformatie door de vele blessuregevallen tijdens dit zaalseizoen.
Aankomende zaterdag heeft Elko nog kans op het kampioenschap. Wanneer koploper Oranje Zwart punten laat liggen in haar laatste wedstrijd, ligt voor Elko de weg naar het kampioenschap open. Hiervoor moet het in de eigen hal afrekenen met het Friese Harkema. Aanvang van deze wedstrijd is 17.00 uur in sporthal de Brug. Na afloop wordt de behaalde promotie gevierd in de eigen kantine bij het sportveld.