Sport

EK Dammen: Roland Kreeft 7e van Europa

Warschau/Hoogeveen – Het reguliere toernooi van het Europees jeugdkampioenschappen in Polen is afgerond. Woensdag was de laatste en negende ronde. De Hoogeveners vochten als leeuwen tegen de taaie rakkers uit het Oostblok. Zo speelde Roland Kreeft een sterk toernooi en behaalde hij met 11 punten een prachtige 7e plek. Nicole de Vries had wat ups en downs en behaalde 9 punten wat resulteerde in een 12e plek. Elise Schouten begon stroef maar herpakte zich sterk in de tweede helft van het toernooi. Ook zij behaalde 9 punten en werd 17e.

Nederlands kampioen bij de pupillen, Roland Kreeft, had een tik gekregen in de vijfde ronde door onnodig te verliezen van zijn Wit-Russische tegenstander. Door zijn ervaring van alle (inter)nationale toernooien is hij dit wel gewend en is daardoor mentaal sterker geworden. Hij zette zijn verliespartij helemaal recht door de zesde en zevende ronde met een afwachtende techniek te winnen van zijn tegenstanders uit Oekraïne en Polen. Dit gaf nog hoop op een topklassering, maar dan moest hij wel de laatste twee rondes winnen. Echter, kwam hij niet verder dan twee remises, onder wie tegen de vice-kampioen Klavs Norenbergs uit Letland.

Nicole de Vries had het zwaar tijdens het toernooi. De Nederlands kampioene bij de aspirantenmeisjes verspeelde veel kansen en dat hakte erin bij haar. In de zesde ronde kwam zij niet in haar spel en werd van het bord gespeeld door de Letse Nela Kristine Malahovska. Toch herstelde Nicole zich goed door de Poolse Agata na 73 zetten alsnog te verrassen in het eindspel. Hierdoor had de Hoogeveense nog goede vooruitzichten voor een topklassering, maar haar landgenote Luise Gabbert stak daar een stokje voor. Voor Nicole restte alleen nog het toernooi positief af te sluiten en dat deed ze met een snelle combinatieve overwinning op Klaudia Adamczyk uit Polen.

Elise Schouten begon het toernooi stroef met twee punten uit vier wedstrijden. Gelukkig hervond zij zichzelf en boekte ze in de laatste vijf rondes maar liefst zeven punten. En dit had er meer kunnen zijn als ze in de zesde ronde scherper was geweest, want ze had haar Poolse tegenstandster in de opening in de houdgreep kunnen leggen. Toch heeft Elise een sterke eerste internationaal toernooi gespeeld en heeft ze menigeen verrast met haar techniek.

Het EK wordt nog afgesloten met een rapidtoernooi en het sneldammen. Dus twee nieuwe kansen om wellicht nog een medaille mee naar huis te nemen. Kijk op www.damclubhoogeveen.nl voor meer informatie.

Ronald Kreeft (Foto: Foto: Roelof Kreeft)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen