Sport

Damteam Hoogeveen maakt succesvol rentree in ereklasse

Damteam Hoogeveen maakt succesvol rentree in ereklasse

Hoogeveen – Het eerste tiental van Damclub Hoogeveen heeft zaterdag na een afwezigheid van twee seizoenen zijn eerste wedstrijd in de ereklasse gewonnen. De ereklasse is de eredivisie van het dammen. In het duel tussen de noordelijke en zuidelijke hoofdklassekampioenen van het vorige seizoen waren de Drentse dammers een paar maten te groot voor de Zuid-Hollandse damclub De Waarddammers: 14-6.

Door Michel Stempher

De hoofdmacht van damclub Hoogeveen trad aan in Noordeloos met onder anderen de last-minute invaller Keita Desmet en de kersverse Europees aspirantenkampioen Roland Kreeft. De Belgische Desmet speelde een solide partij tegen de gevaarlijke Rik Verboon en kwam geen moment in gevaar: remise. Roland Kreeft gaf op zijn beurt zijn gouden medaille extra glans door te winnen van Peter de Hek na een geniepige combinatie vanuit een mindere stelling. Tussendoor kwamen Klaas Hendrik Leijenaar, Nick Waterink en Maarten Wichgers nog remise overeen met Anton Kosior, Thijs Verboon en Shammie Kasnadi. (6-4 Hoogeveen)

De Drentenaren trapten hierna het gaspedaal behoorlijk in. Als eerst gaf Michel Stempher in het duel ter teamcaptains het goede voorbeeld door meervoudig NK-deelnemer Wim Kalis te verschalken. De winst kwam tot stand via een geraffineerde combinatie ingeleid door het geven van een dam aan de tegenstander. Maikel Palmans rondde hierna een sterke positionele wedstrijd af met een dodelijke omklemming van de gehele stand van de sterkste speler van de gastheren: Arie van de Weteringh. Rick Hakvoort leek lang goede bordkansen te hebben tegen André Droog. Droog hield echter het hoofd koel en sleepte de remise uit het vuur. (11-5 Hoogeveen)

Het slotakkoord was voor Wouter Sosef en Zainal Palmans. De eerstgenoemde had zich in het middenspel in de nesten gewerkt, waardoor hij tegen een zwaar nadelig eindspel aankeek. Theo de Swart miste echter enkele winstkansen, waardoor Sosef onverwachts toch remise maakte. Palmans had daarentegen na een sterk middenspel juist een erg kansrijk eindspel op het bord gekregen. Peter Hartog moest met weinig tijd op de klok alles geven om de stelling te redden, maar hij ging uiteindelijk toch nog in de fout. (14-6 Hoogeveen).

De overige damteams uit Hoogeveen deden het ook verdienstelijk. Het tweede (een glansrijke 15-1 overwinning) en het vierde (9-7) zegevierden, terwijl het jeugdige derde team na enkele gemiste kansen genoegen moest nemen met een nipte 7-9 nederlaag.

Over twee weken staat het eerste thuisduel van het seizoen op het programma voor damclub Hoogeveen. Het eerste tiental neemt het dan op tegen DES Lunteren. De wedstrijd start om 12u in Het Knooppunt.

Foto: Nicolle de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen