Sport

Damteam HDC Hoogeveen geklopt door VBI Huissen

Huissen / Hoogeveen – Het eerste damteam van HDC Hoogeveen heeft in en tegen Huissen de tweede achtereenvolgende nederlaag geïncasseerd. In Huissen werd het maar liefst 13-7 voor de thuisploeg. Toch komt deze nederlaag niet onverwachts, want het sterke team van Huissen, met damgrootmeesters Alexander Baliakin en Guntis Valneris, is een van de favorieten voor de titel. Het tweede team van Hoogeveen deed in Borne goede zaken door met 7-9 te winnen. HDC 2 heeft tot nu toe alle vier wedstrijden gewonnen en gaat aan kop in de Eerste Klasse A. HDC 3 was deze ronde vrij. Het vierde team kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Warffum 2.

Heel leuk was dat Hans Thio meespeelde met Hoogeveen. Thio is geen actieve dammer meer, maar af en toe wil hij HDC Hoogeveen uit de brand helpen met een invalbeurt. Jaren geleden was Thio een vaste kracht voor het eerste team. In het seizoen 2007/2008 werd hij topscorer in de hoofdklasse met een waanzinnige score van 18 punten uit 11 wedstrijden.

HDC Hoogeveen was zeer gemotiveerd om te stunten. Het ging lange tijd gelijk op met veel spannende standen. Pas na vier uur spelen deelde Huissen de eerste tik uit. Maarten Wichgers verloor van Gérard Jansen en kreeg in de opening al positionele probleempjes. Dit buitte de grootmeester en voormalig Europees kampioen optimaal uit door het centrum te omknellen.  De tweede nederlaag kwam niet veel later. Rick Hakvoort had een boeiende stelling met randschijven tegen grootmeester Guntis Valneris uit Letland. Hakvoort speelde met bravoure, maar kon niet op tegen de rekenkracht van zijn opponent. Even leek Hakvoort de grootmeester te verrassen met een creatief offer, maar dit leidde jammerlijk genoeg naar verlies. Op het laatste bord kwam Nick Waterink aanvallend opzetten tegen Wouter Ludwig. In het middenspel koos Waterink voor een zwakke opbouw waardoor zijn schijvenverdeling uit balans raakte. Ludwig zette vervolgens een succesvolle omsingeling in. En alsof een 6-0 achterstand niet genoeg was, moest Hans Thio zijn invalbeurt ook bekopen met een onverwachte nederlaag tegen Fred de Koning. Lange tijd ging het gelijk op tussen deze twee spelers. Pas in het klassieke middenspel beging Thio een fout waardoor zijn tegenstander winnend kon toewerken naar een offer met doorbraakplan.

Er moesten wonderen gebeuren om een 8-0 achterstand recht te trekken. Helaas bleef het wonder uit. Het eerste punt voor Hoogeveen werd door teamleider Michel Stempher gemaakt tegen Odin Mol. Er kwam geen spektakel op het bord. Beiden hielden elkaar in toom. Maikel Palmans ging explosief de strijd aan met grootmeester Jos Stokkel. Palmans ging in de opening direct in de aanval met een complexe stand tot gevolg. Voor beide spelers was het enorm lastig om de juiste varianten te berekenen. Uiteindelijk kwam Stokkel er beter uit en nam de aanval over. In het late middenspel verdedigde Palmans zich handig om nog een puntje uit te slepen. Ook Martijn Vissers had een spannende pot tegen Dirk Joosten. Vissers wou dwars door het midden van de bord zijn tegenstander torpederen met een salvo aan aanvallen. Joosten wist de aanvalssalvo’s te neutraliseren met remise als eindresultaat. Klaas Hendrik Leijenaar behaalde met zijn favoriete randschijvensysteem een knappe remise tegen grootmeester Alexander Baliakin. Leijenaar verdedigde zich kranig onder de zware druk van de meervoudig Nederlands kampioen. Ook Keita Desmet boekte een mooi resultaat tegen Jasper Lemmen. Toch kwam de remise niet vanzelf tot stand. Lemmen brak winnend door naar dam, maar in tijdnood wist hij de eindspelwinst niet te vinden. De Hoogeveners deden op het allerlaatste moment nog wat terug. Topscorer Zainal Palmans boekte alweer zijn derde overwinning dit seizoen. Tegenstander Toine Brouwers had het zwaar met zijn flankaanval. Palmans speelde dit tactisch tegen en hierdoor moest Brouwers enorm veel tijd investeren in allerlei varianten. Na 25 zetten kon Palmans schijfwinst forceren en maakte de partij vervolgens vakkundig af.

HDC Hoogeveen staat na vier rondes met vier punten op een zesde plaats in de ereklasse. Over twee weken speelt HDC Hoogeveen een thuiswedstrijd tegen het team uit Gouda. Gouda staat op de zevende plek.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen