Sport

Dammers MTB geven overwinning weg

 

Hoogeveen – De promotie-en degradatiewedstrijd tussen M(ijnheer) T(ruck) B(anden) Hoogeveen en Arnhem was een echte kraker. De Hoogeveners hadden hun tegenstander in de houdgreep, maar na geklungel gingen de Arnhemmers met twee wedstrijdpunten naar huis: 8-12. MTB Hoogeveen 2 verloor ook met 8-12 van Emmeloord en MTB Hoogeveen 3 verloor met 6-14 van Heerenveen 2.

De Hoogeveners begonnen erg sterk met een snelle overwinning van topscorer Natalia Sadowska op Erik van de Weerdhof. Na de opening bouwde Van de Weerdhof slordig op waardoor Natalia een simpele Coup Royal over vijf schijven kon uithalen met schijfwinst (2-0).

Naast Natalia zat Zainal Palmans. Ook hij deed goede zaken door Peter Kort in de omsingeling tactisch te verschalken. Kort speelde zijn kroonschijf op en dit had hij beter niet kunnen doen, want Zainal offerde een schijf om vervolgens een dodelijke dreiging in de stand te brengen (4-0).

Een 4-0 voorsprong was een ideale uitgangspositie voor de Hoogeveners om de wedstrijd te winnen. Zo’n grote voorsprong mag je niet weggeven. Toch ging helemaal mis.

Rick Hakvoort had het zwaar tegen Bart Terwel in het randschijvensysteem. Toch leek het nog wel te gaan om een puntje binnen te slepen, maar dan moest hij niet zomaar drie schijven aan zijn tegenstander gegeven. Rick zag namelijk spoken op de weg en kon opgeven (4-2).

Nick Waterink speelde tegen clubgenoot Henk Grotenhuis ten Harkel die in de nationale competitie uitkomt voor Arnhem. Nick kwam sterker uit de opening en kreeg daardoor initiatief in het centrum. Echter, verdedigde Grotenhuis ten Harkel zich kranig met remise als eindresultaat (5-3).

Wouter Sosef speelde een degelijke partij tegen Joost Hooijberg. Lange tijd was er niks aan de hand en Wouter had het onder controle. Maar in het middenspel zette Wouter zichzelf onder druk en kreeg een daardoor een nadelig eindspel. Helemaal jammer was dat Wouter opgaf in een remisestand (5-5).

Klaas Hendrik Leijenaar speelde een prima partij tegen Leo Aliar. Klaas Hendrik omsingelde het centrum van zijn tegenstander en leek naar een prachtige overwinning af te stevenen. In zijn zoektocht naar de winst, forceerde hij echter zichzelf naar de ondergang (5-7).

Martijn Vissers speelde sterk tegen kopman Frerik Andriessen. Martijn haalde al vroeg in de opening een damcombinatie uit die met gelijke stukken even later werd afgenomen. De overgebleven stand was makkelijker voor Martijn. In het late middenspel kwam Andriessen niet goed uit met de zetten waardoor hij een schijf moest offeren. Het leek erop dat Martijn de partij zou winnen, maar zijn rekenkracht liet hem in de steek: remise (6-8).

Invaller Nicole de Vries speelde haar derde wedstrijd voor het eerste. Tegenstander Niek Smeitink had moeite met het openingsspel van Nicole. Maar in het middenspel bouwde Nicole onlogisch op in het klassieke speltype. Smeitink won vervolgens via een stille zet een schijf en even later ook de partij (6-10).

Maikel Palmans kwam niet door de muur van Thijs Gerritsen heen. In het klassieke speltype was Gerritsen de bovenliggende partij. Maikel koos daarom eieren voor zijn geld door een noodzakelijke remise-combinatie te nemen (7-11).

Maarten Wichgers was als laatste uit en speelde tegen Hin Wong. Maarten ondernam niet zo veel en liet zijn tegenstander het spel maken wat nooit echt uit de verf kwam. Na enkele ruiltjes was de spanning er wel uit en Maarten wou wat hij wou hebben: een punt. Een goed persoonlijk resultaat voor de voorzitter van de Hoogeveense damclub.

MTB Hoogeveen staat met drie punten op de 11e plaats. Dat betekent voor nu degradatie. Met nog twee rondes te gaan (tegen Wageningen en Schiedam) heeft Hoogeveen nog een sprankje hoop op de nacompetitie.

Foto: Zainal Palmans

Op de foto: Nick Waterink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen