Dammers MTB incasseren onnodige nederlaag

Gouda / Hoogeveen – Het zit de dammers van MTB Hoogeveen niet mee. Zaterdag werd in en tegen Gouda verloren met 11-9. De MTB’ers snakken naar wedstrijdpunten, want na drie rondes staan ze met nul punten onderaan in de ereklasse. MTB Hoogeveen 2 speelde tegen het sterke Enschede een verdienstelijke wedstrijd, maar verloren jammerlijk wel met 12-8. MTB 3 kon geen potten breken tegen Winschoten: 18-2.

De jarige voorzitter van damclub Hoogeveen, Maarten Wichgers, kreeg geen cadeautje van Erno Prosman, grootmeester en kopman van Damlust Gouda. De partij verliep in een aanval versus omsingeling voorstelling, waarbij Maarten de aanvallende partij was. Maar Prosman speelde de aanval sterk en creatief tegen en won vlot (2-0).

Gelukkig zette teamcaptain Rick Hakvoort Hoogeveen op gelijke hoogte. Rick speelde actief en kwam met een elegante Roozenburg-aanval opzetten. Ook zijn tegenstander, Bjorn Winkel, ging er vol voor met een hoge randschijf en een Springer-attaque. Na een grote ruil moest er weer opgebouwd worden. Rick speelde dit tactisch handig en plaatste een dreiging in het spel die Winkel niet meer kon pareren (2-2).

Vervolgens boekte Natalia Sadowska een strakke overwinning op Richard Mooser en zette daarmee het team op een verdiende voorsprong. Sadowska had over de hele partij controle en strafte de onnauwkeurige plannen van haar tegenstander af (2-4).

Die voorsprong was het teken dat Nick Waterink (tegen Sven Winkel), Martijn Vissers (tegen Andre Venema), Zainal Palmans (tegen Friso Fennema) en Maikel Palmans (tegen Erik Hoogendoorn) niet al te veel risico’s moesten nemen om zo snel een remise binnen te slepen, want alle vier stonden er niet florissant bij (6-8).

Wouter Sosef speelde een enerverende partij tegen Daaf Kasse. De talentvolle Hoogeveense jeugdspeler ging na de Keller-variant gelijk voor een centrumaanval die niet veel later uitmondde in een flank-centrumaanval. Beide spelers kwam al snel in tijdnood, waardoor de zetcontrole ook minder ging en daar werd Wouter slachtoffer van die een drie-om-drie naar dam openzette (8-8).

Een overwinning zat er voor Hoogeveen helaas niet in, want Klaas Hendrik Leijenaar stond zwaar onder druk tegen Ben Provoost en de Belg Keita Desmet had geen winstkansen meer tegen Teun van de Krol. Klaas Hendrik leek de partij te verliezen en Keita had de remise voor het oprapen. Echter, gebeurde het onverwachte, want Keita was niet scherp op het eind waardoor zijn tegenstander een dreigende doorbraak kon afdwingen met een winnend eindspel. En Klaas Hendrik verloor niet, want hij verdedigde zich kranig tegen het aanvalsgeweld van Provoost (11-9).

Over twee weken mag MTB Hoogeveen het nog een keer proberen. Dan spelen ze thuis tegen Tilburg.