Dammers MTB halen bijna een punt

Hoogeveen – De laatste competitiewedstrijd sluit damteam M(ijnheer)T(ruck)B(anden) Hoogeveen af met een kleine nederlaag. In Culemborg werd het 11-9 voor de tegenstander. De Hoogeveners zaten dicht bij een 10-10 gelijkspel. Het tweede team van MTB Hoogeveen deed wel goede zaken. In een knotsgekke wedstrijd werd het 12-8 door zes overwinningen en drie nederlagen. MTB Hoogeveen 2 staat nu op een knappe derde plek in de eerste klasse.

De wedstrijd begon al akelig voor MTB Hoogeveen. Nick Waterink overzag al snel na de opening een combinatie van grootmeester Pim Meurs. Nick had het centrum goed onder controle en dacht even een ruil terug te doen om ruimte te creëren. Meurs was er rap bij en sloeg maar liefst vijf schijven van het bord (2-0).

Klaas Hendrik Leijenaar speelde tegen Tjeerd Harmsma. Beide spelers kwamen actief opzetten met een flankaanval. Toch werd de partij niet echt spannend. Beiden sloegen de creatieve varianten over en de partij vervlakte snel na enkele ruiltjes. Na 40 zetten gaven ze, zonder nog verder te proberen, remise (3-1).

Natalia Sadowska had niet veel later ook een punt binnen tegen Bas Messemaker. Natalia kwam goed uit de opening. Messemaker besloot snel met twee randschijven te spelen. De ingrediënten waren er om er een spektakelpartij van te maken, maar na enkele toegelaten ruiltjes werd het nooit meer spannend (4-2).

Teamleider Rick Hakvoort haalde met hangen en wurgen nog een remise tegen Paul Oudshoorn. Rick kwam niet lekker in de wedstrijd. Hij speelde het randschijvensysteem erg zwak. Oudshoorn kon in het midden- en eindspel winnen met een forcing en een nodig offer. Gelukkig voor Hoogeveen zag de grootmeester dit niet (5-3).

Ook Zainal Palmans kwam niet verder dan een remise tegen Johan van den Borst. Zainal had in het middenspel een mooie centrumstand, maar zette niet goed door en liet daarmee Van den Borst vereenvoudigen (6-4).

Wouter Sosef speelde weer eens een avontuurlijke partij. Tegen Dik de Voogd ging hij vol in de aanval. De Voogd probeerde de aanval te blokkeren, maar hij kwam er niet uit in tijdnood. Hierdoor kreeg de aanval meer kracht en had zelfs meer verdient als Wouter zijn hangende schijf op de 42e zet zou gaan ontwikkelen. Maar ook Wouter zat in tijdnood en hij was tevreden met een punt. Een mooi resultaat voor de Hoogeveense jeugdspeler! (7-5).

Maarten Wichgers speelde een knotsgekke wedstrijd tegen Nationaal Talent Simon Harmsma. Maarten speelde heel knap de Roozenburg-aanval van Harmsma tegen en kwam zelfs erg sterk te staan. Maarten liet de zijn centrumschijf vallen om zo door te kunnen breken. Echter, was hij iets te ongeduldig waardoor Harmsma winnend kon uithalen met een combinatie. De combinatie werd niet gezien, waardoor het oorspronkelijke plan alsnog kon worden uitgevoerd. In late middenspel was Maarten aan de winnende hand. Harmsma kampte namelijk met een dodelijke hangende schijf. Maarten had de partij over de streep kunnen trekken door de schijfwinst te laten liggen en positioneel de tegenstander in de houdgreep te leggen. Helaas koos hij voor een verleidelijke plusschijf, maar dit gaf de tegenstander genoeg compensatie voor remise (8-6).

Ook Maikel Palmans speelde tegen Roozenburgaanval van vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen. De aanval leek door te drukken, maar Maikel liet zijn verdedigende kunsten maar weer eens zien. In de vorige wedstrijd offerde hij tegen GMI Scholma al knap naar remise, nu presteerde hij een geniaal dubbeloffer om het punt binnen te slepen. Een mooi persoonlijk resultaat voor Maikel (9-7).

Martijn Vissers kwam ook erg ver in de omsingeling tegen Boudewijn Derkx. Derkx had een zware aanval en dit gaf Martijn aanknopingspunten om spel te zoeken op wits lange vleugel. Derkx trok snel aan de rem om erger te voorkomen (10-8).

Hoogeveen had nog een overwinning nodig om de 10-10 binnen te slepen. Echter, speelde de Belg Keita Desmet tegen de voormalige nummer twee van de wereld, Jean-Marc Ndjofang uit Kameroen. En in de lijn van de partij zat een overwinning voor Desmet er niet in. Ndjofang was namelijk lekker op dreef met zijn aanvalsstrategie. Toch hield Desmet zich knap staande (11-9).

Over twee weken speelt MTB Hoogeveen een thuiswedstrijd tegen Westerhaar.

Foto: Zainal Palmans

Op de foto: Maikel Palmans