Sport

Dammers HDC in extase na een knappe zege

Hoogeveen – In de zevende ronde van de nationale competitie verraste het eerste team van HDC Hoogeveen vriend en vijand door het sterke en ervaren damteam Witte van Moort uit Westerhaar te verslaan met grote cijfers: 13-7. Zelfs voor de Hoogeveense dammers kwam dit onverwachts. HDC Hoogeveen heeft nu acht punten en staat op een stevige zesde plek in de ereklasse.

De Hoogeveense teamleider, Michel Stempher was niet zo blij met de opstelling. “De opstelling zat heel verkeerd voor ons”, zei hij voorgaand aan de wedstrijd. “Ik had graag sommige borden anders gezien.” Toch gaf hij de moed niet op en stimuleerde hij zijn teamgenoten om ‘lekker’ te spelen. De Hoogeveners traden aan met een erg verjongd team. Jeugdspelers Lisa Scholtens en Nicole de Vries vielen in door afwezigheid van een aantal geroutineerde spelers.

Westerhaar onderschatte de Hoogeveners niet en kwamen met onder andere de Afrikaanse grootmeester Jean-Marc Ndjofang (voormalige vicewereldkampioen) en veelvoudig NK-finalisten Marino Barkel en Jan van Dijk. Op maar liefst zeven borden waren ze ‘op papier’ sterker gezien de rating.

Sterk begin voor HDC
De wedstrijd begon vrij rustig. Op alle borden werd er goed streden. NK-finalisten Rick Hakvoort en Jan van Dijk waren als eerste klaar en gaven hun geheime voorbereiding voor het komende NK niet prijs. Beiden spelen van 3 – 12 januari het NK Dammen in Wageningen. Hakvoort kwam in het middenspel makkelijker te staan na een riskante aanval van Van Dijk. Hakvoort wist niet meer dan een speldenprik uit te delen (1-1).

Lisa Scholtens speelde tegen topdammer Marino Barkel. Bang was Scholtens niet, want zij ging volop de strijd aan. Barkel probeerde met zijn snelle speelstijl de jeugdwereldkampioen onder druk te zetten, maar de Hoogeveense verweerde zich uitstekend. Barkel was onder de indruk van Scholtens en complimenteerde haar na afloop van de partij (2-2).

Topscorer Zainal Palmans zette Hoogeveen op voorsprong ten koste van Herman Hilberink. Hilberink liet er geen gras over groeien en viel Palmans met twee voorposten aan. Palmans, een rasomsingelaar, liet het maar gebeuren. Hilberink kwam in het middenspel al gauw in tijdnood en moest complexe beslissingen nemen. Palmans had alle bedenktijd en wist met zijn hekstelling Hilberink in problemen te brengen die in de slotfase het niet meer kon bolwerken (4-2).

Grootmeester afgestopt
De voorsprong voor HDC werd lang vastgehouden. Martijn Vissers (tegen Thijs van den Broek), Michel Stempher (tegen Bert Aalberts) en Klaas Leijenaar (tegen GMI Jean-Marc Ndjofang) speelden allen remise. Voor Klaas Leijenaar was het een mooie prestatie. Leijenaar had geen centje pijn. Ndjofang had met zijn klassieke strategie geen geslaagde opzet (7-5).

Westerhaar kwam op gelijke hoogte na een overwinning van Peter Hoopman op Nicole de Vries. De Vries kwam in het middenspel onder zware druk. Hoopman speelde sterk controleerde het hele centrum. De Vries perste nog een doorbraak en een eindspel uit ten koste van drie schijven. De Vries had geen hoop meer op een remise (achteraf onterecht) en gaf op (7-7).

Een gelukje
Op de overige borden zag het er allemaal rooskleurig uit voor de Hoogeveense dammers, zeker na een gelukje voor jeugdspeler Roland Kreeft. Kreeft viel vanaf het begin aan tegen de handige Yuen Wong. In het middenspel bouwde Kreeft het niet handig op en verzwakte daarmee zijn aanval. Wong forceerde slim schijfwinst en leek af te stormen naar een strakke overwinning, maar blunderde even later. Kreeft strafte een achterloop genadeloos af met een zetje van Weiss en won via een technisch eindspel nog de partij (9-7).

Messcherp
Nick Waterink ‘Man of the Match’ had een messcherpe dag. Zijn ervaren tegenstander Gil Salomé stuitte op een muur in de wederzijdse flankaanval. Salomé moest alles uit de kast halen om de schade te beperken, want Waterink produceerde alleen maar goede zetten. In het late middenspel schroefde Waterink met een verfijnde techniek de druk verder op. Salomé kon daarna alleen maar toekijken hoe Waterink het strak afmaakte (11-7).

Om de teamoverwinning nog extra glans te geven, won Keita Desmet van de topscorer van Westerhaar Martijn de Leeuw. Desmet, zou op voorhand tevreden zijn met een puntje, maar schroomt er ook niet voor om een positionele fout van zijn tegenstander af te straffen. De Leeuw nam enorm veel risico met een zelfopsluiting en na een onnauwkeurige afwikkeling kreeg Desmet de controle over het centrum. Desmet duwde zijn tegenstander tegen de rand van het bord en creëerde zo een winnende doorbraak (13-7).

In de ereklasse vindt er nu een winterstop plaats. HDC Hoogeveen speelt op zaterdag 14 januari de achtste ronde; dan wacht een verre uitwedstrijd naar Schiedam tegen Van Stigt Thans 2.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen