Sport

Damgrootmeester Shvartsman weer terug aan kop

Het Hoogeveen Open is op de helft van het toernooi. Na vier rondes te hebben gehad zijn er vier spelers die aan kop staan. Grootmeester Alexander Shvartsman uit Israël, Jan van Dijk uit Wolvega, de Kameroener Christian Niami en de Poolse Natalia Sadowska. Zij hebben allen zeven punten. Ze worden door een grote groep van achttien spelers met zes punten achtervolgt.

Door Charell Schuller en Zainal Palmans

In de vierde ronde waren Shvartsman en Sadowska, tevens lid van de Hoogeveense damclub, succesvol. Shvartsman versloeg Rick Hakvoort van de Hoogeveense damclub op strategische wijze. De partij verliep in het begin vrij rustig. Beiden tastten elkaar een beetje af, maar het was de grootmeester die de stand beter begreep en dat omzette in zijn voordeel. Shvartsman maakte de partij subliem af met een eindspel. Sadowska speelde tegen Theo Tesselaar uit Tuitjenhoorn een strakke partij en kreeg langzamer hand het hele centrum in handen. De voormalige wereldkampioen bij de vrouwen maakte het uitstekend af. De andere twee koplopers Niami en van Dijk speelden remise. Niami speelde een sterke partij en had ook een winstkans, maar dit overzag hij. Van Dijk kwam met de schrik vrij. In de vijfde ronde spelen de koplopers tegen elkaar: Niami – Shvartsman en Sadowska – van Dijk.

Het Hoogeveense zomertoernooi staat bekend om een verscheidenheid aan spelers van elk niveau. Jong en oud zijn goed vertegenwoordigd. Ook in de andere ratinggroepen wordt er veel strijd geleverd. De organisatie stimuleert dit ook door mooie ronde prijzen uit te delen.

In de eerste ratinggroep 2050-2149 staat Gert Bosker, teamleider van het tweede team van Hoogeveen, bovenaan. In de tweede ratinggroep 1925-2049 staat Radjendrenath Kalloe uit Den Haag met vijf punten aan kop. In de derde ratinggroep 1825-1924 wordt de eerste plek bezet door Teus Stam uit Alblasserdam. In de vierde ratinggroep onder 1824 staat Henk Lip uit Hollandscheveld eerste.

In het jeugdtoernooi zijn er nu twee rondes gespeeld. In groep A heeft de Tsjech Luka Kobelashvili twee overwinningen geboekt en staat onbedreigd aan kop. In groep B staat Ri-Anne Rafaela uit Curaçao overtuigend eerste. Ook zij heeft twee keer gewonnen. De Hoogeveners Chantal van Santen en Bram Fernhout hebben het zwaar. Vrijdag wordt de laatste ronde in de halve finale gespeeld. Op zaterdag volgt de finale.

Alle ontwikkelingen over het toernooi zijn te vinden op onze website: www.hoogeveenopen.nl. Zaterdag vindt de laatste ronde plaats. Om 15:00 uur is dan ook de prijsuitreiking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen