Dames HAC’63 mogen zich opmaken voor promotiewedstrijd

Hoogeveen/Emmen – het hing al een beetje in de lucht, maar de dames van HAC’63 hebben zich weten te plaatsen voor de promotiewedstrijd waarin ze zullen strijden voor een plek in de tweede divisie. Een atletiekcompetitie bestaat uit drie wedstrijden waarin bijna alle vormen van atletiek aanbod komen.

Voor een club is het de kunst om ieder onderdeel zo sterk mogelijk te bezetten. Want op basis van je prestatie krijg je punten toebedeeld, hoe sneller je loopt, hoe verder je werpt of hoe hoger je springt, dat levert allemaal meer punten op. Maar tegelijkertijd mag een atleet ook niet aan meer dan drie onderdelen tijdens een wedstrijd meedoen, dat betekend dus vooraf veel puzzelwerk voor de trainers. Voor HAC’63 kwam het aan op de laatste wedstrijd. Ze gingen het weekend in op een 9e plaats in het landelijk klassement en maar om in aanmerking te komen voor het promotieduel, moeten ze bij de beste 8 van het land horen. En doordat de marges klein waren was het een spannend dagje voor de damesploeg van HAC’63.

De meiden hebben afgelopen weekend alles gegeven en streden voor ieder seconde en centimeter winst. Dit was niet altijd even makkelijk gezien de harde wind, maar op de sprint onderdelen leverde dat echter wel weer wat voordeel op. Bij menig sprintonderdeel, waaronder ook de 100 meter horden,  hadden de dames voordeel van een behoorlijke rugwind. In sommige gevallen was de rugwind zelfs 6 meter per seconde. Was hierdoor bijvoorbeeld een nationaal record verbroken dan was deze niet geldig geweest. Er bestaat zelfs een kans dat door deze behaalde voordeel, deze onderdelen niet zullen tellen in de score. Maar dat is op moment van schrijven nog niet bekend. Maar mochten deze onderdelen alsnog geschrapt worden, dan  heeft het voor HAC’63 geen invloed op de eindstand.

Doordat de andere teams een iets betere start van de dag kende, zakte HAC’63 even op de ranglijst, maar gedurende de dag kropen de dames steeds dichter bij hun doel, die felbegeerde 8e plaats. Even leek het bij het onderdeel hoogspringen mis te gaan. Hier was de ploeg heel dichtbij een 0-punten score. Gelukkig wist Nina de Haes alsnog over de 1,50 meter te springen en daarmee ruim 700 punten veilig te stellen voor HAC’63. En dat die punten belangrijk zijn blijkt wel uit de eindstand. Met een verschil van 394 punten wist de Hoogeveense ploeg de Culemborgse vereniging AV Statina voor zich te houden en de 8e plaats in bezit te nemen.

Nu is het zo dat er nog kleine wijzigingen kunnen plaats vinden aan de definitieve uitslag, waaronder dus bijvoorbeeld het schrappen van de score van de sprintonderdelen.  Maar mocht dat gebeuren dan lijkt dit voornamelijk in het voordeel van HAC’63 te werken en daarmee is de plek om de strijd naar de 2e divisie zo goed als zeker binnen.