Damclub Hoogeveen dankzij overwinning zeker van lijfsbehoud

De hoofdmacht van damclub Hoogeveen heeft zich afgelopen zaterdag verzekerd van een nieuw seizoen in de ereklasse. Het was prijsschieten in Leeuwarden tegen concurrent Damcombinatie Fryslân: liefst vijf Drentenaren waren te sterk voor hun tegenstander. Over twee weken wacht nog de slotronde tegen CTD Arnhem, een ploeg die nog hard in de weer is om directe degradatie te ontlopen.

 

De memorabele middag werd geopend door Martijn Vissers. Tegen Jappie de Vries verkreeg Vissers beetje bij beetje voordeel en na een combinatie was het verzet van De Vries definitief gebroken. Kort daarna verdubbelde Roland Kreeft de voorsprong. Na een uiterst gecompliceerde opening leek de avontuurlijke Taeke Kooistra de beste papieren te hebben. In het middenspel keerden de kansen, en toen ook Kooistra een slagzet openzette was er geen houden meer aan. (0-4 voor Hoogeveen)

 

Het team uit Drenthe leek hiermee op rozen te zitten, maar niets was minder waar. Binnen no-time werd de voorsprong van twee overwinningen tenietgedaan door de gastheren. Als eerst was Paul Oudshoorn uiterst effectief in een rustige stelling tegen Maarten Wichgers en direct erna restte ook voor Rick Hakvoort niks anders meer dan het werpen van de handdoek: Arjan van Leeuwen voerde de druk behoorlijk op in het middenspel, en een houdini-poging in de vorm van offer mocht niet meer baten voor Hakvoort. (4-4)

 

De bezoekers waren hierna direct weer bij de les, want Klaas Leijenaar speelde een voortreffelijke dampartij tegen de regerend Nederlands kampioen sneldammen Gerlof Kolk. Kolk kwam al snel onder grote druk te staan, en had geen andere optie meer dan het aangaan van een kansloos macro-eindspel. Leijenaar maakte hierin geen fouten meer. Er kwam hierna eindelijk een einde aan de reeks van beslissingen. Zowel Keita Desmet als Nick Waterink kwamen niet door het verzet van respectievelijk Willem Leijenaar (de oom van) en Oege Dijkstra heen. (6-8 voor Hoogeveen)

 

Met nog drie wedstrijden te gaan zag het er erg goed uit. Lisa Scholtens stond dan na een zeer sterke partij tegen de vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen in een verloren eindspel, maar zowel topscorer Zainal Palmans als teamcaptain Michel Stempher had een zeer sterke stelling bereikt. Stempher was het eerst die wist te winnen. Jan Algra leek in het middenspel wat beter te staan, maar na een onnauwkeurige voortzetting sloeg het compleet om en daar wist Stempher wel raad mee. Palmans had vervolgens na een geslaagde drukspelstrategie ook de winstgang weten te vinden. Het verlies van Scholtens was tenslotte alleen voor de statistieken nog interessant. (8-12 voor Hoogeveen)

 

Dankzij deze glansrijke overwinning van damclub Hoogeveen in de degradatiekraker tegen Damcombinatie Fryslân is lijfsbehoud een feit. Met nog één ronde te gaan is zelfs de vijfde plek nog mogelijk. Hiervoor moet wel worden gewonnen van Arnhem en ook de concurrentie moet meewerken.