Sport

Damclub Hoogeveen boekt sensationele overwinning in Drentse derby

Het eerste damteam van Damclub Hoogeveen heeft afgelopen zaterdag voor een gigantische stunt gezorgd. Voor de eerste keer in de historie wist de hoofdmacht in de Drentse derby het topteam van Hijken over de knie te leggen. Matchwinners voor Hoogeveen waren Klaas Leijenaar, Hans Thio en Zainal Palmans.

 

Door Michel Stempher

 

Bij aanvang van de wedstrijd leidde Hoogeveen al met 3-1 door twee vooruit gespeelde partijen. Klaas Leijenaar had al gewonnen van Matheo Boxum en Maarten Wichgers had de punten gedeeld met Roland Kreeft, de jeugdtopper die het vorige seizoen nog voor Hoogeveen uitkwam en tegenwoordig nog steeds de onderlinge clubcompetitie in Hoogeveen speelt.

 

Al snel werd duidelijk dat Hijken een absoluut topteam is. Bij het uitwisselen van de opstellingen, bleken de Hijkenaren liefst vijf grootmeesters bij zich te hebben. Voordat de wedstrijd goed en wel was begonnen, tekende Hijken al voor de gelijkmaker. Martin Dolfing kreeg alle cruciale velden onder controle tegen Henk Grotenhuis en bouwde dit uit naar schijf- en partijwinst. Niet snel daarna kwam Rick Hakvoort niet verder dan een remise tegen Jan Ekke de Vries. (4-4)

 

Hoogeveen gooide op dit moment alle remmen los. Zainal Palmans greep gedurende de partij tegen Leo Faber langzaam het initiatief. Het werd Palmans heel makkelijk gemaakt toen Faber een vergiftigde ruil nam. Palmans was er als de kippen bij en zette Hoogeveen weer op voorsprong via een kleine combinatie. Michel Stempher en Natalia Sadowska troffen in Aleksej Domchev en Wouter Sipma twee grootmeesters. Zowel Stempher als Sadowska bezweek niet onder de lichte druk van de sterker geachte sterkere opponenten. Het blok werd nog mooier toen Hans Thio vanuit het late middenspel de stelling van Henk Kalk onder vuur nam. Kalk vond in het afspel de juiste zetten niet meer. (10-6 voor Hoogeveen)

 

Bij een 10-6 voorsprong wist Hoogeveen dat het in de twee resterende duels nog slechts één bordpunt nodig had. Joël Palmans keek tegen een zwaar nadelig eindspel aan tegen Auke Scholma, terwijl er bij Maikel Palmans niet veel meer mis kon gaan tegen Hans Jansen. Een gigantische stunt was dus in de maak en deze werd bevestigd toen Jansen na een uiterste winstpoging uiteindelijk remise aanbood, welk werd geaccepteerd door Maikel Palmans. Broer Joël ging in het eindspel ten onder, maar het mocht de pret niet meer drukken. Hoogeveen had de wedstrijd gewonnen met 11-9 van buurman Hijken!

 

Door deze overwinning is Damclub Hoogeveen eindelijk van de hatelijke nul af. Over twee weken wacht het uitduel in Westerhaar. Het is nu al duidelijk dat de Westerhaarders zonder hun kopman Jitse Slump zullen aantreden: de in Breda woonachtige TeamNL-speler damt dan in het Chinese Lishui een World Cup toernooi. De officieuze kampioen van Drenthe reist op 18 november dus vol vertrouwen af richting Overijssel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen