Carlijn Gruppen zwemt limiet voor NK bij wedstrijd in Drachten

Hoogeveen – Afgelopen weekend stond er een druk programma op de agenda voor de zwemmers van ZPC Hoogeveen.
Want naast dat er getraind werd op de zaterdag hadden ze nog drie wedstrijden te gaan, een sprintwedstrijd in Steenwijk een limiet wedstrijd in Drachten en op zondag de eerste wedstrijd in het LAC (lange Afstanden Circuit).

Bij de limiet wedstrijd in Drachten waar een kleine groep zwemmers aan deelnam was het de 11-jarige Carlijn Gruppen die haar eerste limiet voor de Nederlandse Kampioenschappen in Eindhoven zwom.
Zij deed dit in een mooie race op de 200m rug in een tijd van 2.48.26 en dat was onder de vereiste tijd van 2.51.19.
Hier waren het verder Tiamo van der Veen, Olivier Wilbers, Jasmijn Sterken, Dominique Dingshoff, Miron Schimmelpenning en Imre Bouwland die hun tijden aanzienlijk verbeterden.
Olivier Wilbers zwom op de 200m vrije slag, waarop hij vorige week de limiet al haalde, weer aanzienlijk sneller met 2.24.72.
Verder startte hij nog op de 400m wisselslag waar hij met 5.54.41 dik onder de 6.03.17 bleef die nodig was om te mogen starten in Eindhoven.

Bij de sprintwedstrijd in Steenwijk waren het geen geweldige tijden en dat was met het oog op de arbeid die de laatste tijd gedaan is niet heel verwonderlijk.
De zwemmers zijn moe en dat was in het zwemmen terug te zien, wel op het juiste moment de juiste mensen die de goede dingen doen en zo was het bij de dames en heren een winnaar uit het Hoogeveense kamp bij de finale 50m vrije slag.
De zwemmers startten op de 50m vlinderslag, rugcrawl , schoolslag en vrije slag en daaruit worden er per leeftijd prijzen gehaald door deze vier tijden bij elkaar op te tellen en de beste acht van de 50m vrije slag over-all zwemmen een finale 50m vrije slag.
Bij de dames was het Alinda Dingshoff die in een heel mooi p.r. van 0.26.66 won en de prijs kon gaan ophalen, bij de heren was het Niels van Eck, die met 0.22.79 overtuigend won en dit was niet de eerste keer dat hij deze sprintwedstrijd op zijn naam zette.
Bij deze sprintwedstrijd waren het voornamelijk de jonge zwemmers die hun tijden soms met vele seconden verbeterden.
Cai Mink samen met Almyra Santing waren twee zwemmers die hun tijden goed verbeterden en daarnaast waren het Leah Annakotta, Senna van der Veen, Julia Redzimska en Flynn Peeks die hier en daar wat van hun tijden afknabbelden.
Veel zwemmers die netjes in de buurt van hun beste tijden zwemmen en gezegd moet worden dat er nog niet heel veel aan snelheid is gedaan in de trainingen.
In de klassementen was het Simone Krans die bij de dames derde werd achter winnares Alinda, Wiktoria Redzimska werd tweede bij de meisjes 2001/2002, Coen de Lang werd tweede bij de jongens jeugd met hier Owen Peeks die derde werd.
Bij de jongens 2007 was er een eerste plaats voor Jordey Thole en bij de jongens junioren één was het Cai Mink die eerste werd.
Charley Blide pakte de tweede plaats bij de meisjes junioren twee en bij deze wedstrijden kun je wel drie afstanden de snelste zijn (wat Charley was) maar dan nog is de schoolslag altijd de belangrijkste afstand omdat je hier vele seconden kunt verliezen als je deze niet goed genoeg beheerst.

Zondag was er in het thuisbad “de Dolfijn” de eerste wedstrijd in het LAC circuit met op het programma de 200,400,800 en 1500m vrije slag en de 200 en 400m wisselslag.
De voltallige selectie van Hoogeveen neemt deel aan dit circuit en er werd aan het begin van de wedstrijd even tijd genomen om de prijzen die aan dit circuit vast zitten van het vorige seizoen te gaan uitreiken.
Zwemmers die het hele circuit afwerken, deze heeft vier rondes, doen landelijk mee aan een klassement die word bijgehouden.
Daarin was het Olivier Wilbers die de eerste plaats pakte vorig seizoen en dus daarvoor de gouden medaille ontving, hier was het Tiamo van de Veen die zesde werd bij de 320 deelnemers.
Zus Charlotte werd tweede bij de meisjes junioren 2 en 3 en daarin doen 281 zwemsters mee, hier was het Dominique Dingshoff die negentiende werd.
Bij de jongens junioren 1 en 2 was het Mac Peeks die knap achtste werd en dat in een veld van 192 zwemmers met broer Flynn op een nette zesentwintigste plaats maar hij is een jaar jonger.
Bij de jongens jeugd 1 en 2 was het Owen Peeks die keurig zesde werd van de 113 deelnemers.
Bij de dames Alinda Dingshoff die vierde werd met daar net achter op de zevende plaatst Wiktoria Redzimska, hier nog een veertiende plaats voor Kyra Wooldrik en dat bij de 257 deelnemers.
Bij de heren was er de zilveren medaille voor Niels van Eck in een veld van 150 deelnemers.
De vereniging eindigde op een mooie vijfde plaats (282 deelnemende clubs) en dat is netjes gezien niet iedereen van Hoogeveen vorig jaar het volledige programma heeft meegezwommen.
Deze zondag was er een mooie start van dit circuit want hier waren het Olivier Wilbers en Tiamo van der Veen die met hele mooie tijden op de 1500m vrije slag, ver onder de limieten voor de Nederlandse Kampioenschappen lange afstanden bleven.
Zo was het Olivier die met een inschrijftijd van 20.43.84 al onder de vereiste 21.00.30 zat, maar deed daar nu nog even een schepje bovenop en zwom met 19.48.53 daar weer ruim onder.
Tiamo van der Veen had een tijd staan die acht seconden boven de limiet was en zwom vandaag naar 20.23.50 en bleef er nu ruim onder.
Flynn Peeks had in het hoofd de limiet vandaag te gaan zwemmen en begon misschien iets te onstuimig aan deze 1500m, maar met 19.35.59 zwom hij meer dan een minuut sneller dan zijn inschrijftijd maar bleef helaas boven de 19.25.72 maar zal met deze tijd wel mogen worden ingeschreven omdat er een limit van 1 seconde per 100m op de inschrijftijden zit.
Deze jongens zullen samen met Charley Blide op 27 oktober in Amsterdam gaan starten, waarbij Charley de 800m vrije slag gaat zwemmen.
Naast deze zwemmers waren het de gezusters Dingshoff die indruk maakten, Alinda ging op de 800m vrije slag met 9.20.14 onder de limiet van 9.23.68 terwijl Dominique met 10.01.98 daar net boven bleef steken 9.56.01 maar zij zal bij de Regio Kampioenschappen nog een kans krijgen.
Heel veel dikke persoonlijke records, mooie tijd voor Coen de Lang van 4.46.45 op de 400m wisselslag, wat voor hem de limiet voor het NK betekent.
Dikke pr’s voor Dachen Haayer, Sofie Vos, Imre Bouwland, en Esmee van de Tuuk op de 400m vrije slag en de 200m wisselslag.
Bij de jongens was het Jordey Thole die op zijn 400m vrije slag 22 seconden sneller zwom en daar Levi Hendriksen en Jay Wesseling die deze afstand voor de eerste keer zwommen.
Nienke Koster zwom vandaag voor de eerste keer de 200m vrije slag en de 200m wisselslag en deed dit keurig met mooie tijden.
Owen Peeks en Niels van Eck maakten er een mooi feestje van op hun 1500m, waar Niels Owen tot 800m keurig bij hield, maar daarna was het toch Owen, ( lange afstand zwemmer) die ervan door ging en tenslotte met 16.55.13 deze 1500m won.
Bij de dames was het Wiktoria Redzimska die de 1500m zwom en daar een p.r. van 34 seconden zwom en met 18.21.98 zeer tevreden was.

Zaterdagmorgen waren er nog vijf zwemmers die uitgenodigd zijn door de KNZB die naar Drachten gingen voor een training daar met de beste zwemmers uit de regio.
Dit waren Olivier Wilbers, Tiamo van der Veen, Charley Blide, Charlotte Wilbers en Mirthe Schenkel.
A.s weekend neemt de voltallige ploeg deel aan het Zechstein toernooi in Veendam waar dan geslapen wordt in de sporthal, met op zaterdag en zondag zwemwedstrijden.

Verslag door Jennie Nijenhuis. De foto: Jessica van Dijk.