Afgelasting Ronde van Drenthe komt hard aan

De Ronde van Drenthe gaat vrijdag, zaterdag en zondag niet door in verband met het coronavirus. Voorzitter Femmy van Issum noemt het besluit ‘onwerkelijk’. “De klap komt straks.”

Het grootste wielerevenement van Drenthe had in zijn bestaan eerder ook al eens te maken met afgelastingen. In 2001 versperde de MKZ-crisis de wielrenners de doorgang. Hevige sneeuwval zette een streep door de editie van 2013. Toen minister Bruno Bruins donderdagmiddag aanvullende verstrekkende maatregelen aankondigde stortte de wereld voor Van Issum in. “Je blijft hoop houden, tegen beter weten in maar toen donderdagochtend ook in Hoogeveen een eerste coronabesmetting naar buiten kwam was ik het even helemaal kwijt”, zegt de organisatrice, “Ik riep gelijk: jongens, dit gaat de verkeerde kant op.”

Direct na de landelijke persconferentie was duidelijk dat een algehele afgelasting de enige optie was. “Er waren al zeventig volgauto’s bestickerd, maar daar is alles inmiddels weer af. Ook waren de eerste drie vrouwenploegen al in Drenthe omdat ze morgen zouden fietsen. Voor de toerrit van zaterdag waren 250 voorinschrijvers die nu allemaal hun geld terugkrijgen. In totaal zouden er meer dan 300 renners en rensters verdeeld over tientallen verschillende teams uit maar liefst drieëntwintig verschillende landen aan de start verschijnen. Inclusief de begeleiding zouden zij in tweeëntwintig hotels in Drenthe ondergebracht worden.”

Alle vijfhonderd vrijwilligers moesten worden geïnformeerd, de juryleden afgebeld en bussen worden afbesteld. De harde kern van de organisatie kwam donderdag in de namiddag bij elkaar voor  nog een nadere uitleg en een troostende arm op de schouder. Wat restte was in eerste plaats algehele berusting en daarna toch gelijk weer dezelfde schouders eronder en bellen en regelen. Morgen zou de Drentse Acht van Westerveld, met start en finish in Dwingeloo, worden verreden. Zaterdag zou de 58e Profronde van Drenthe voor de heren starten in Assen en finishen in Hoogeveen. En hetzelfde geldt voor de Women’s World Tour op zondag. Een nieuwe datum vinden op de overvolle wielerkalender is geen optie. Helemaal niet omdat niemand weet hoe lang het virus actief blijft.

Van Issum: “De overheid heeft nu aangegeven dat  alle evenementen in heel Nederland van meer dan honderd personen moeten worden afgelast. Maar wat daarvan de financiële consequenties voor de Ronde van Drenthe zullen zijn is nog met geen mogelijkheid te zeggen. Ik hoop ook vooral dat de overheid, de gemeenten en de provincie ons willen helpen. Dat wij gezamenlijk de schouders eronder zullen zetten. Er is natuurlijk sprake van overmacht maar ik ben nu te moe om daarover na te willen denken.”

Foto: Kim Stellingwerf