Politiek

Strengere regels bewoners EBTL

Hoogeveen: Na overleg in Den Haag tussen burgemeester Karel Loohuis en staatssecretaris Mark Harbers Justitie en Veiligheid komen er extra maatregelen tegen asielzoekers die zich ondermeer misdragen in Hoogeveen.

Het AZC in Hoogeveen werd een van de locaties waar deze overlastgevende asielzoekers werden geplaatst op een extra begeleidings- en toezichtlocatie (EBTL) waar maximaal 50 overlastgevende asielzoekers geplaatst kunnen worden. Burgemeester Loohuis zegde de critici toe dat de voorgenomen maatregelen voldoende waren om overlast te voorkomen. Maar de vooraf geplande maatregelen blijken niet voldoende om overlast te voorkomen. Winkeldiefstallen en bedreigingen namen toe sinds de plaatsing van asielzoekers op de EBTL en winkelend publiek voelde zich steeds onveiliger. Op kosten van het ministerie werd als noodoplossing een aantal bewakers ingehuurd.

Nu in de praktijk is gebleken dat de voorgenomen maatregelen juridisch niet houdbaar zijn moeten er andere en, zo blijkt, strengere regels komen. Burgemeester Loohuis toog dus naar Den Haag om de zaken te overleggen wat er nodig is om de overlast van de door Loohuis gekarakteriseerde ‘etters” in te dammen. Het overleg leverde een drietal maatregelen op die op korte termijn zullen worden toegepast;

Meer begeleiding en toezicht: De begeleiding en toezicht wordt strenger en het begeleidende personeel dient over de juiste kwalificaties te beschikken zoals bijvoorbeeld ex-gevangenisbewakers.

Wekelijkse beoordeling: Elke week worden de asielzoekers beoordeeld op hun ‘goede’ en ‘slechte’ gedrag. Dit zal voor de betreffende persoon gevolgen hebben. Welke gevolgen is nog geheel niet duidelijk en moet nog worden uitgezocht.

Snelrecht: Indien betrokkenen strafrechtelijk in de fout gaan zal voor hen ‘super’snelrecht worden toegepast. Dat betekend dat ze binnen 24-48 uur voorgeleid kunnen worden als de bewijsvoering duidelijk is.

De burgemeester is met een goed gevoel teruggekeerd naar Hoogeveen en hoopt dat de geplande maatregelen snel worden ingevoerd.

Verdachte asielzoekers

In september 2018 publiceerde de nationale politie cijfers over het aantal verdachte asielzoekers in Nederland. In Nederland werden in de periode tussen 1 januari 2017 en 30 mei 2018 3888 personen met een asielaanvraag als verdachte aangemerkt. De meeste van hen komen uit veilige landen zoals Algerije en Marokko.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen