Raad Midden Drenthe draagt wethouder Jan Zwiers van Hoogeveen voor als burgemeester

Dinsdag  besloot de gemeenteraad van Midden-Drenthe om Jan Zwiers als nieuwe burgemeester voor te dragen. De voorzitter van de vertrouwenscommissie Robert Brouwer maakte deze keuze bekend in een korte openbare raadsvergadering. Daarvoor vergaderde en stemde de raad in beslotenheid, zoals dat hoort bij deze procedure.

Warme burgervader

Robert Brouwer over de indruk die de vertrouwenscommissie van Zwiers heeft gekregen: “Hij komt naar voren als een energiek, sociabel en inspirerende persoon met strategisch inzicht, die ‘out of the box’ denkt en problemen op een creatieve manier kan oplossen. Hij heeft procedureel de zaak in de hand, met oog voor onderlinge verhoudingen. Ook kan hij zich positioneren als stevig en betrouwbaar boegbeeld van de gemeente. Mensen zullen hem als een warme burgervader ervaren, die mensen op hun gemak stelt. In crisissituaties bewaart hij rust en kan hij waar dat moet snel knopen doorhakken.”

Jan Zwiers

Jan Zwiers (56 jaar), woont in Aalden en is momenteel wethouder in de gemeente Hoogeveen. Aansluitend aan de openbare raadsvergadering konden de raadsleden en aanwezigen alvast informeel kennismaken met Zwiers.

21 sollicitanten

21 personen solliciteerden naar de vacante burgemeestersfunctie. De vertrouwenscommissie heeft de sollicitatieprocedure namens de raad gevoerd en een aantal van de kandidaten gesproken. Deze commissie bestaat uit acht raadsleden, uit elke fractie één. Ze werd daarbij ondersteund door wethouder Dennis Bouwman als adviseur van de commissie, door raadsgriffier Carin Bodewes en gemeentesecretaris Mike Hacking. Dit heeft geleid tot de voordracht van Zwiers. In de openbare terugkoppeling prees Robert Brouwer de goede samenwerking binnen de vertrouwenscommissie om tot deze voordracht te komen.

Installatie 5 september

Jan Zwiers wordt op basis van deze voordracht van de raad voor benoeming bij de Koning voorgedragen. Naar verwachting wordt hij beëdigd door de Commissaris van de Koning in een extra raadsvergadering op dinsdag 5 september 2023.