PvdA Hoogeveen opent meldpunt energie-armoede

HOOGEVEEN – Steeds meer mensen krijgen te maken met explosief gestegen energierekeningen. De Hoogeveense PvdA wil weten in hoeverre inwoners van de gemeente Hoogeveen hiermee te maken hebben en wat de gevolgen daarvan zijn. De partij opent een meldpunt energie-armoede op www.meldpunthoogeveen.nl

 

“Het CBS becijferde in januari dat het gemiddelde huishouden maar liefst 86 procent meer kwijt is aan energie. De gevolgen van de inval van Rusland in Oekraïne zijn hierin nog niet eens meegenomen”, vertelt PvdA-lijsttrekker Stan van Eck. “Voor steeds meer mensen dreigt energie-armoede. We willen weten hoe ernstig de situatie in Hoogeveen is om daar vervolgens gezamenlijk actie op te kunnen ondernemen.”

Er wordt gesproken over energie-armoede als mensen meer dan tien procent van hun inkomen kwijt zijn aan energie. “Energie is geen luxe, het is noodzaak. Zonder energie kunnen we onze huizen niet verwarmen, geen eten koken en niet douchen”, vertelt Van Eck, “maar wat gebeurt er als iemand de energierekening niet meer kan betalen? We krijgen berichten binnen van verontruste inwoners. Zo vertelde iemand dat de maandelijkse energierekening omhoog gaat van 180 naar 644 euro.”

Gaskraan

Op meldpunthoogeveen.nl vraagt de PvdA onder meer of mensen hun bestedingspatroon moeten aanpassen door de gestegen energieprijzen. Ook wil de partij weten of inwoners van Hoogeveen hun gedrag aanpassen; bijvoorbeeld door de verwarming lager te zetten of minder lang te douchen.

“En tot slot”, geeft Van Eck aan, “willen we weten wat volgens de inwoners van onze gemeente de oplossing is om de energierekening weer betaalbaar te maken. Moet de overheid financieel bijspringen? Moet de gaskraan in Groningen weer verder open? Moet isoleren van de woning goedkoper worden? Of moeten we onze leefstijl aanpassen en genoegen nemen met minder comfort? De antwoorden zijn voor raad en college als geheel een belangrijke indicatie en helpen bij het zetten van de juiste stappen.”

Gratis energiescan

Mensen die de enquête op meldpunthoogeveen.nl invullen en hun e-mailadres achterlaten, maken kans op een gratis energiescan van hun woning. “Uiteraard is het invullen van het e-mailadres niet verplicht”, vertelt PvdA-er Van Eck. “Alleen om de energiescan te kunnen verloten hebben we een e-mailadres nodig.”

Bij een energiescan worden met een speciale camera foto’s van de buitenzijde van een woning gemaakt. Op de foto’s is zichtbaar waar de warmte ‘weglekt’. “Dat kan hele verrassende resultaten opleveren. Niet alleen alle kieren worden zichtbaar, maar je kunt ook ontdekken dat bijvoorbeeld de muurisolatie niet helemaal goed aangebracht is.”