Overdekt winkelcentrum de Tamboerpassage te koop

Hoogeveen: Het botert nog steeds niet tussen de gemeente en de eigenaren van de winkelpanden in de Tamboerpassage, zo bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond. Wethouder Giethoorn denkt dat de verbeterde verhuissubsidie wel zal helpen, de winkeleigenaren denken aan verkoop van het winkelcentrum en daar woningbouw voor in de plaats. 

De strijd tegen de leegstand in het winkelcentrum zou een impuls moeten krijgen door een verbeterde verhuisregeling voor ondernemers naar het kernwinkelgebied. Twee jaar geleden is de verhuisregeling van kracht geworden maar veel effect heeft deze niet gehad. Met name de ondernemers in de Tamboerpassage zien de verhuissubsidie niet zitten. Zij zien meer in woningbouw op de plaats van het winkelcentrum, dat zou hen financieel veel meer voordeel opleveren, al is dat wel afhankelijk van het aantal woningen dat de gemeente zou toestaan. Deze plannen zou de leegstand in het kernwinkelgebied in één keer kunnen oplossen.
De oppositie wil de regeling stopzetten en dat de wethouder gaat praten met de ondernemers, want dat er nog veel ruis op de lijn zit is wel duidelijk. Een motie om de verhuisregeling stop te zetten kreeg de steun van de gehele oppositie maar dat was niet genoeg om deze aangenomen te krijgen.
De aangepaste verhuisregeling is niet voldoende, volgens Arie Veldman, voorzitter van de vereniging van eigenaren (VVE) in de Tamboerpassage. De VVE onderzoekt zelf ook de mogelijkheid van woningbouw, iets wat de gemeente jaren geleden al opperde met plannen om 10.000 vierkante meter winkeloppervlak op te heffen. De ondernemers denken aan woontorens met ongeveer in totaal 200 woningen in de sociale en de vrije sector. De ondernemers zouden zelfs bereid zijn het winkelcentrum aan een investeerder te verkopen voor het juiste bedrag, aldus de voorzitter. Alleen de Jumbo Supermarkt zou dan overblijven.

Voor wethouder Giethoorn is dit bespreekbaar en zal dit onderwerp, in het overleg dat in januari 2020 is gepland, zeker op de agenda staan. Intussen is de hoop van de wethouder dat met name ondernemers van buiten het kernwinkelgebied, wel worden aangesproken door de vernieuwde verhuisregeling.