Foto: Pixabay
Politiek

Komen levens in gevaar door bezuinigingen?

Hoogeveen: De gemeente moet dit jaar 8 miljoen euro bezuinigen en heeft dit voor 5 miljoen nu ingevuld. Het college van BenW wil de geplande maatregelen nog niet openbaren maar eerst de betrokkenen op de hoogte brengen. Een van de maatregelen blijkt nu om de vergoeding van herhaallessen van de reanimatiecursussen, die via de Smederijen worden betaald, stop te zetten.

Levensreddende en verplichte herhaallessen reanimatie worden wegbezuinigd

Hartstilstand

Als mensen worden getroffen door een hartstilstand, telt iedere seconde. De overlevingskans wordt dus aanzienlijk vergroot in de aanwezigheid van anderen die kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen. Als elke seconde telt, kan dit het verschil zijn tussen leven en dood.

Daarom zijn er voor een aantal jaren terug via de diverse Smederijen werkgroepen reanimatie cursussen opgezet, en de daarbij behorende jaarlijkse herhaallessen. Deze lessen zijn vooral bedoeld voor mensen die deze cursus niet via het werk of vereniging krijgen, maar wel graag een medemens willen kunnen helpen als dit nodig mocht zijn. Afgelopen jaren kreeg de gemeente Hoogeveen, mede door deze reanimatiecursussen daarom een goede dekking van het gebied waar mensen opgeroepen konden worden voor een reanimatie in de buurt via Hartslag NU.

Vanuit Smederijen geen trainingen meer vergoed

Een inwoner uit Nieuwlande zou 16 maart met een aantal cursisten de jaarlijkse herhaalcursus krijgen in de MFC Nieuwlande. Deze zou normaal via de Smederijen worden vergoed. Alleen kregen alle cursisten afgelopen week  het volgende te horen: “Door de huidige financiële situatie bij de Gemeente Hoogeveen worden er vanuit de Smederijen geen trainingen meer vergoed”.

Alle lessen zijn voor nu geannuleerd maar de instructeurs zijn achter de schermen druk bezig met een alternatief. Nieuwlande staat niet op zich zelf, ook een groep in Noordscheschut is nog in het ongewisse of de lessen nu wel of niet door gaan. Hier kreeg men ongeveer het zelfde verhaal te horen. Hier staat de eerstkomende herhaalcursus eind april gepland. De werkgroep Noordscheschut hoopt dat tegen die tijd meer duidelijkheid is en/of er alternatieven zijn.

Naast de basiscursus zijn de herhaalcursussen noodzakelijk om aangemeld te kunnen blijven bij het landelijke oproepsysteem van Hartslag NU. Wie deze lessen niet (kunnen) volgen worden uit het oproepsysteem gehaald. Gevolg hiervan is dat de groep gecertificeerde mensen steeds kleiner kan gaan worden.

Wel graag een (herhaal)cursus volgen?

Een reanimatiecircus kan je ook volgen via de Hartstichting. Hier zijn wel minimale kosten aan verbonden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen