Politiek

Karel Loohuis: Beste inwoners, pas goed op jezelf en de ander

De corona-crisis heeft ons dagelijkse leven nog steeds in z’n greep. Alles is anders. Kinderen gaan niet naar school, niemand kan naar zijn of haar sportvereniging en werken doen we massaal vanuit huis. Er wordt veel van ons gevraagd. Het is goed te zien dat velen van u zich blijven inzetten om onze samenleving draaiende te houden. Met veel inzet, creativiteit, doorzettingsvermogen en met oog voor onze medemensen. Hoe lastig soms ook, we doen het allemaal en we houden ons daarbij goed aan de maatregelen. Daar ben ik trots op.
Trots en bewondering voel ik ook voor iedereen die daaraan meewerkt. Van zorgmedewerkers tot vulploegmedewerkers in de supermarkten. Van onderwijsmensen tot kinderen die de stoep krijten met boodschappen van steun. Mensen die zichtbaar voor iedereen hun werk doen, en weer anderen doen dat achter de schermen. Zoals onze ambtenaren; zij houden de dienstverlening op peil en werken keihard om de crisis aan te pakken.
Ik heb al diverse crisissen meegemaakt als burgemeester, maar deze is ongekend. Vooral omdat je niet persoonlijk naar de mensen toe kunt gaan. Je kunt niet op bezoek bij bedrijven, organisaties en instellingen. Net als voor u geldt voor mij: heb zo min mogelijk sociale contacten. En dus ga ik de deur niet uit als het niet nodig is. Dat is best moeilijk.
Maar contact houd ik wel met u en met iedereen om het werk te klaren! Zo spreek ik mensen via de telefoon, via mail en via allerlei internetplatforms. Wat mooi dat we die middelen hebben. Het wekelijkse politieoverleg doe ik bijvoorbeeld telefonisch. Het Regionale Beleidsteam-overleg met alle burgemeesters in Drenthe over de corona-crisis aanpak, doen we fysiek. Uiteraard met 1,5 meter afstand. Daar bespreken we alles over de aanpak. Momenteel zijn we bezig een maatregelenpakket te maken voor ondernemers. Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en leefbaarheid, het is superbelangrijk dat we hen steunen. Ook word ik twee keer per week ´live´ bijgepraat door het gemeentelijke crisisteam, praat ik hen bij. Zo komt de Hoogeveense en Drentse informatie bij elkaar.
Verder is het aantal nieuwe whatsapp groepen op mijn telefoon niet meer te tellen. De raadszaken bespreek ik met de griffie via ‘starleaf’. Hoe kunnen we het werk van de raad goed overeind houden? De raad is uw volksvertegenwoordiging en dus de kern van de lokale democratie.
Verder bel ik met ondernemers, onderwijsbestuurders en zorgbestuurders om te vragen hoe het er mee gaat. Ik steek ze een hart onder de riem. Een grote pluim voor deze mensen die gemeente Hoogeveen proberen draaiende te houden op nieuwe manieren!
Ik heb me ook speciaal gericht op jongeren in deze tijd, via een vlog. Ik heb begrip voor de stress die ook jullie ervaren in deze moeilijke situatie. Je kunt niet even gezellig hangen, sport of naar school. Maar ook jullie moeten helpen om het virus niet verder te verspreiden.
Voor veel ouderen is het zwaar. Normaal ga ik met een bloemetje naar ze toe bij een jubileum, maar nu bel ik op de dag zelf. En hoor ik ook hun verhalen. En steek ik ook hen een hart onder de riem.
Beste inwoners, pas goed op jezelf en de ander. Houd afstand maar laat elkaar figuurlijk niet los. Kijk om naar ouderen en kwetsbaren. Bel of facetime wat vaker met elkaar. Of stuur een mooie kaart. Alleen samen komen we eruit! Als gemeente werken de gemeenteraad, het college en onze ambtenaren met u samen om door deze crisis te komen. Hoe lang die ook duurt. Samen komen wij erdoorheen.
Karel Loohuis, burgemeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen