Politiek

Jacob van der Heide (GB) stopt per direct als wethouder van financiën!

Hoogeveen: “Ik heb mijn stinkende best gedaan. Stond achter de notitie die er lag. Heb mensen gevraagd in eigen vlees te snijden, m.a.w. partijpolitiek los te laten. Ik voel me verantwoordelijk. Ik kan alleen maar werken als ik de steun en vertrouwen heb van alle partijen. Wanneer er dan ook nog één coalitiepartij aangeeft geen vertrouwen meer te hebben kan ik nog maar één ding doen; ondanks de pijn die het me doet. ” Dit waren enkele woorden die wethouder van der Heide bij aanvang van de raadsavond sprak, waarna hij zijn portefeuille neerlegde.

“Ja, het zijn zware financiële tijden waarin we als gemeente zitten. Toch was het college op de goede weg om er gezamenlijk met de raad uit te komen. Als eensgezind college zetten zij de schouders eronder. De raad heeft hen opdracht gegeven om een analyse te maken van wat de oorzaak blijkt te zijn van deze financiële tekorten. Naar aanleiding daarvan is de notitie “De samenredzaamheid van Hoogeveen” tot stand gekomen. Deze kwam dankzij de input van alle fracties waar het college één voor één mee in gesprek  was geweest. Een breed opgezette notitie, Apolitiek opgezet, die ruimte gaf voor verschuivingen.” Hij was, zoals wethouder van der Heide meermaals zei, niet in beton gegoten. Ook de inwoners zouden betrokken worden, deze week zou hiermee gestart worden.

Vanuit de oppositie kwam zelfs een voorstel om een gezamenlijk statement als raad af te geven waarin gevraagd werd om een extern adviseur aan te stellen zodat de raad, in samenwerking met het college en ambtenaren, tot de benodigde verandering kon komen. Helaas haakten enkele partijen af waardoor er nu vanavond een motie zou komen van vergelijkbare strekking. Dus nog steeds met  het doel om gezamenlijk, m.b.v. de notitie “De samenredzaamheid van Hoogeveen”, Hoogeveen weer financieel  gezond te krijgen.

Maar….toen kwam het CDA, een coalitiepartij notabene, met weer eens een eigen motie eroverheen. Een motie met verstrekkende gevolgen! Met op de eerste plaats natuurlijk het vertrek van wethouder Jacob van der Heide. Misschien wel één van de betere wethouders van financiën die Hoogeveen gekend heeft. Hij was in ieder geval goed op weg.
En….zeker niet op de laatste plaats voor de inwoners van Hoogeveen. Wanneer we door deze actie van het CDA onder toezicht van de provincie zouden komen te staan kan de OZB-verhoging wel oplopen tot 40% om over het inleveren van voorzieningen maar te zwijgen.

Het is toch triest om te moeten constateerden dat het CDA geen vertrouwen blijkt te hebben in de ingezette koers. Een koers mede opgesteld en ondertekend door hun eigen wethouder.  En dat ze niet de verantwoordelijkheid wil/durft nemen om samen de problemen op te pakken en de moeilijke keuzes te maken in deze moeilijke tijden.

Wij zijn zeer ontstemd over deze strategie van het CDA. Men geeft aan een bestuurderspartij te zijn maar laat dat in deze moeilijke tijd niet zien. Sterker nog, ze lopen weg voor hun verantwoordelijkheid.

Echter, Gemeentebelangen blijft aan en zal als grootste partij op zoek gaan naar een externe verkenner om z.s.m. met een breed gedragen en nieuw college akkoord te komen zodat het wellicht toch nog mogelijk is om financieel weer gezond te worden.

Tot zover de reactie van GemeenteBelangen Hoogeveen e.o.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen