Ingezonden brief – Zelenski en Armageddon

Op dinsdag 22 maart beschreef de Oekraïense president Volodymyr Zelenski op de nieuwszender CNN de situatie in de tot ruïnes gebombardeerde stad Mariupol als ‘Armageddon’. Als ‘nieuwsjunk’ volg ik het nieuws over de oorlog in Oekraïne intensief. De Russische blitzkrieg die ‘een eitje’ zou zijn is uitgemond in een vernietigende uitputtingsslag.

In luttele weken zijn grote delen van het land kapot gebombardeerd. Het menselijke leed, de immense vluchtelingenstromen waaronder talrijke ontheemde moeders met aangeslagen kinderen, is niet om aan te zien. De verkapte maar onheilspellende dreigingen over mogelijke inzet van tactische kernwapens dan wel chemische en biologische wapens zijn onverantwoord en onaanvaardbaar. Sinds de situatie in Belarus afgelopen winter worden vluchtelingenstromen ingezet als wapen om Europa te destabiliseren. Het is mondiaal nieuws maar de weerslag ervan zal ook in ons land groot zijn, zowel nationaal als lokaal. Een financieel deskundige schreef deze week in het Financieele Dagblad ‘We zijn op onbekend terrein beland’. De onzekerheid is groot en de gedachte dat het lijden ons in het Westen bespaard zal blijven is illusionair. Bij mijzelf bespeur ik de laatste weken een innerlijke verandering. De moeheid die zich door het aanschouwen van al dat oorlogsgeweld in lichaam en geest lijkt op te stapelen, werd vooraf gegaan door een intensieve klimaatdiscussie gevolgd door twee slopende coronajaren. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zullen groot zijn, zowel mentaal als economisch.

Ik vond geen oplossing in de woorden van Thomas Quartier, sinds november 2021 onze Theoloog des Vaderlands. In een televisieprogramma zei hij in de agressie die de oorlog oproept de stem van geweldloosheid te missen, zoals die in de boodschap van Jezus Christus tot uitdrukking komt. Hij is op dit moment een roepende in de woestijn. Ik begrijp hem, maar de wereld is te complex geworden. In ons opnieuw naar vrede smachtende Europa, hebben uitgerekend de bezuinigingen op Defensie het machtsevenwicht en de strategische afschrikking ondermijnd. De situatie in de Oekraïne roept bij veel mensen existentiële vragen op en een groeiende behoefte aan rust, stilte en zingeving. Om therapeuten buiten de deur te houden, zoek ik het zelf in muziek, gebed en dosering van de nieuwsconsumptie. De uitdagingen waar Europa voor staat, zoals de opvang van miljoenen vluchtelingen, zijn immens en langdurig. We hebben elkaar nodig. Dat iedereen naar vermogen zijn of haar steentje mag bijdragen, om het door deze oorlog onnodig aangerichte leed te verzachten.

Jaap Spaans Hoogeveen