Politiek

Informateurs aan de slag in Hoogeveen

Hoogeveen – Twee informateurs gaan de komende weken aan de slag in de gemeente Hoogeveen. In aanwezigheid van commissaris van de koning Jetta Klijnsma heeft de gemeenteraad vanmorgen Johan Baltes en Sandra Korthuis hiertoe opdracht gegeven.

De informateurs werken in de zomerperiode aan de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders, dat het vertrouwen geniet van de gemeenteraad. Tegelijk wordt ingezet op een deugdelijke, gedragen meerjarenbegroting.

Johan Baltes is een bekende in de regionale en lokale politiek. Hij is oud-lid en vicevoorzitter van Provinciale Staten in Drenthe en was procesbegeleider bij de formatiebesprekingen in de gemeente Assen. Momenteel is hij zelfstandig interim-manager. Baltes ziet het als bijzondere verantwoordelijkheid om tijdens de formatie te komen tot ,,werkbare politieke en bestuurlijke verhoudingen, die passen bij de actuele problematiek in deze gemeente.’’

Sandra Korthuis is aangezocht vanwege haar kennis en ervaring met gemeentelijk bestuur en financiën. Ze was onder andere wethouder financiën in de gemeente Rotterdam en lid van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).  Momenteel werkt zij als commissaris en toezichthouder. Volgens Korthuis vergt het moed en daadkracht om onder de huidige omstandigheden een sluitende begroting te maken. ,,Er moeten pijnlijke keuzes worden gemaakt.’’

De informateurs beginnen aanstaande maandag met verkennende gesprekken met de raadsfracties. CdK Klijnsma spreekt van een ,,intensief proces, dat in korte tijd tot resultaat moet leiden. Het komt aan op vertrouwen en betrokkenheid van alle partijen’’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen