Enorme verschillen in tarieven voor het storten van afval

Hoogeveen: Wie steenpuin, hout of gemengd bouwafval wil inleveren, kan dat in de ene gemeente gratis doen terwijl er in een andere meer dan 100 of soms wel 200 euro per kuub voor gevraagd wordt. Regiocontainer heeft de tarieven voor alle gemeenten onderzocht en op een rij gezet.

Bij Area Hoogeveen kan men steenpuin, hout en gemengd bouwafval kosteloos inleveren

Voor het storten van steenpuin en hout zijn de inwoners van de provincie Drenthe gemiddeld duurder uit dan hun landgenoten. De tarieven per kuub zijn in de provincie respectievelijk € 81,78 en € 14,59 tegenover € 27,90 en € 12,25 landelijk. Vooral het gemiddelde tarief voor steenpuin ligt aanzienlijk hoger.

Het storten van gemengd bouwafval is daarentegen lichtelijk goedkoper in de provincie Drenthe. Het gemiddelde tarief per kuub ligt in de provincie op € 34,90 tegenover € 35,34 landelijk.

Uit het onderzoek blijft dat vooral inwoners van de gemeente Hoogeveen het getroffen hebben. Hier kan men steenpuin, hout en gemengd bouwafval geheel kosteloos inleveren. De gemeenten De Wolden en Coevorden volgen Hoogeveen op de 2e en 3e plaats met een gemiddeld tarief van respectievelijk € 5,00 en € 6,00 per kuub.

De gemeente Tynaarlo scoort uit alle gemeenten van de provincie Drenthe het slechtst. Voor het inleveren van de onderzochte afvalstromen wordt een gemiddeld tarief van € 95,62 gehanteerd. Op de 2e plek vinden we de gemeente Noordenveld met een gemiddeld tarief van € 88,79. De top 3 wordt compleet gemaakt door de gemeenten Emmen en Assen. Daar betalen inwoners een gemiddeld tarief van € 68,94.

De verschillen per gemeente zijn enorm. Zelfs het verschil tussen naastgelegen gemeenten kan al oplopen tot 160 euro per kuub. Gemeenten vragen dus zeer uiteenlopende tarieven voor een relatief rechtlijnige dienst. De redenen achter deze verschillen zijn in het onderzoek niet meegenomen.

Meer weten over de landelijke verschillen of de tarieven van je eigen gemeente bekijken? Dat kan op Tarieven Millieustraat Drenthe, kijk voor een landelijk overzicht op Tarieven Millieustraat 2018