Politiek

CDA blij met minder hoge OZB-stijging, maar teleurgesteld over raad

Persverklaring CDA Hoogeveen -Na een bijna zes uur durende vergadering werd gisternacht om 1.15 uur de begroting van Hoogeveen voor 2021-2024 vastgesteld. Een paar minuten daarvoor zorgden CDA, GB en SGP er gezamenlijk voor dat de voorgestelde OZB-verhoging van 28% in 2021 en nog eens 5% in 2022 omlaag ging naar 16% en 0% in die jaren. Eerder op de avond zorgden deze zelfde partijen ervoor dat de gemeente wat zuiniger aan moet gaan doen.

 

Minder investeren en sparen

In de voorgestelde begroting was voor de komende vier jaar ruimte opgenomen voor 86 miljoen aan investeringen en een spaardoelstelling van 17 miljoen. Volgens het CDA veel te veel en onnodig in financieel zware tijden. Op voorstel van het CDA werd tijdens de vergadering besloten 7,7 miljoen euro minder in de begroting op te nemen voor sparen en investeren de komende vier jaar. Met deze ruimte kwamen GB, CDA en SGP met een gezamenlijk voorstel om een derde van dit bedrag in de gemeentelijke spaarpot te houden voor tegenvallers, en twee derde terug te geven aan de inwoners van Hoogeveen door de OZB minder drastisch te verhogen in 2021 en in de jaren daarna helemaal niet meer. Ondanks dat een groot deel van de raadsfracties tegen dit voorstel stemden, haalde het toch een meerderheid van 18 stemmen tegen 12.

 

Uniek

Het CDA is erg blij met dit resultaat. ‘Voor ons is de OZB de allerlaatste knop om aan te draaien. De OZB raakt heel veel inwoners rechtstreeks in de portemonnee. Ter illustratie: 61% van onze inwoners woont in een koopwoning, onnodig om te zeggen dit niet allemaal miljonairs zijn. Vooral de lagere inkomens en middeninkomens worden dus geraakt. Om nog maar te zwijgen van de vele bedrijven die het juist dit jaar extra moeilijk hebben door Corona. Dan is een OZB-stijging van 28% veel te gek,’ aldus Erik-Jan Kreuze, fractievoorzitter van het CDA. ‘Er zijn bijna altijd alternatieven te vinden en daar zijn we de afgelopen weken met elkaar volop naar op zoek gegaan. En we hebben die alternatieven gevonden zonder pijnlijke maatregelen te hoeven nemen in bijvoorbeeld het sociaal domein’. Overigens strijdt het CDA deze gehele raadsperiode al tegen OZB-stijgingen en was met het gesloten zomerakkoord ‘Schone lei’, waar maar liefst een OZB-verhoging in stond van 28%, de maat vol. In de raadsvergadering van 27 augustus maakte het CDA direct duidelijk dat zij tot aan de begroting zou zoeken naar mogelijkheden om de opgenomen OZB-stijging tegen te gaan. Die zoektocht heeft succes gehad. De OZB-stijging is naar beneden bijgesteld en vastgezet op eenmalige stijging van 16,7% in 2021. ‘Nog steeds een flinke stijging, die we liever helemaal hadden voorkomen. Dat bleek politiek niet haalbaar. Deze verlaging van 11,3% is echt uniek te noemen’, aldus Kreuze.

 

Teleurgesteld

Het CDA was niet alleen blij. Teleurgesteld was de partij over de behandeling van de begroting. Een aantal partijen had zich vastgebeten in één onderwerp en wilde het eigenlijk nergens anders over hebben. Voor hen was het enige doel van de avond over een begroting van 180 miljoen het redden van de subsidie aan muziekschool Scala van €460.000.

 

Compliment

Bij de behandeling van de begroting heeft het CDA haar complimenten uitgesproken naar het college. Er wordt op inhoud gezocht naar oplossingen en raadsfracties krijgen daarvoor de volledige medewerking van wethouders en ambtenaren. Dat was belangrijk richting de begroting, maar zal hierna nog belangrijker zijn. Er is genoeg gepraat over geld. Het komende jaar gaat het CDA met goede energie verder op inhoud aan de slag en vooral met de jeugdzorg, onderwijshuisvesting en schuldenproblematiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen