Politiek

Boerenpartij ‘vader’ van GB

Het theaterspektakel “Boer Koekoek” is een feest der herkenning. Op de helft van de vorige eeuw waren boeren het ook zat om de verstikkende regels van de overheid op te volgen. “Je moet kunnen ondernemen, er moet brood op de plank komen en je moet daarin juist ondersteund worden in plaats van tegengehouden” en daarom verenigden de boeren zich in Hollandscheveld onder aanvoer van boer Koekoek om dit kenbaar te maken in de Tweede Kamer.

Er moest actie gevoerd worden om hun wensen duidelijk te maken in Den Haag. In 1966 kreeg de partij zoveel stemmen van zowel boeren, burgers als buitenlui dat er een landelijke vertegenwoordiging kwam. Zoals het zo vaak gaat met partijen die voornamelijk gedragen worden door één persoon, kwam ook aan de Boerenpartij een einde, maar niet nadat met name in Hollandscheveld het gedachtegoed werd omarmd door een nieuw op te richten partij: “Gemeentebelangen Hoogeveen e.o.”

Deze partij streeft nog altijd de ideologieën na van de Boerenpartij, zij het wat minder activistisch en iets genuanceerder.  “Wij komen uit de Boerenpartij en wij willen nog steeds niet té veel overheidsbemoeienis, teveel overheidsregels en geen onnodige en overbodige ambtenaren. We willen nog steeds dat misdaad streng bestreden wordt. We willen ook nog steeds dat onze inwoners kunnen ondernemen en zelfredzaam zijn. Echter, we willen ook zorgen voor die inwoners die zelf niet die capaciteit hebben om zichzelf te kunnen redden. Wij willen hen meenemen in het welzijn en de welvaart” legt fractievoorzitter Hilma Hooijer uit. “De leden van GB zijn een afspiegeling van de gemeente. In alle woonwijken en dorpen hebben we onze oren en ogen en willen we de inwoners van dienst zijn”. Met een kwinkslag vervolgt ze: “Het was destijds Boer Koekoek, nu is het Vrouw Koekoek met gevolg”.

 

Bijschrift bij foto:

Fractieleden Jan van der Sleen en Aron Sieder met in het midden Vrouw Koekoek: Hilma Hooijer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen