Hoogeveen start in 2025 met een Relatie- en Scheidingsteam

Het college van B&W van Hoogeveen heeft ingestemd met het ‘Plan van aanpak voor versterken partnerrelaties en terugdringen (complexe) scheidingen’. Deze aanpak moet zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien doordat partnerrelaties versterkt worden en complexe scheidingen van ouderstellen tegengegaan worden.

Belang van kinderen voorop

Wethouder Jeroen Westendorp: ‘Veel kinderen ondervinden de nadelige gevolgen van de scheiding van hun ouders. We willen het liefst al voor, maar ook tijdens en na een scheiding ondersteuning bieden aan onze inwoners. Zo willen we helpen voorkomen dat kinderen veel hinder ondervinden van onderlinge strijd tussen ouders.’ 

Op tijd erbij

Het Relatie- en scheidingsteam bundelt kennis en ervaring en werkt vraaggericht. Informatie komt digitaal beschikbaar. Mensen met relatieproblemen kunnen eenvoudig in contact komen om in gesprek te gaan met een deskundige. Zo’n gesprek kan helpen om inzicht te krijgen en eventuele patronen te doorbreken om te komen tot nieuw handelingsperspectief. Daarbij is uitgangspunt dat ouders als eerste zelf verantwoordelijk zijn voor zichzelf, elkaar en hun kinderen.

Scheiding in ingrijpend

Een relatiebreuk is voor ieder kind een ingrijpende gebeurtenis. De meeste gezinnen zijn na twee jaar weer in balans, met goede afspraken over het ouderschap en redelijk ontspannen omgangsvormen. In sommige gevallen zijn er omstandigheden die een scheiding complex maken, bijvoorbeeld als door aanhoudende conflicten het belang en welzijn van de kinderen én het wederzijdse belang uit het oog verloren wordt. Veel kinderen ondervinden negatieve gevolgen van een complexe scheiding.

Vanaf januari 2025 staan de medewerkers van het Relatie- en scheidingsteam klaar voor ouders met vragen over relatie en scheiding.