Alteveer – Woensdag 9 April was er een inspirerende bijeenkomst in het kader van het Plasdrasproject op de boerderij van de familie Van der Sar in Alteveer.
Het Plasdrasproject in Alteveer is een initiatief van boeren en vrijwilligers om gunstige omstandigheden te creëren voor weidevogels die in ons land komen om te broeden, er worden stukken weiland aangepast en onder water gezet om een zo aantrekkelijk mogelijk gebied te maken voor de vogels. Al 5 jaar geleden is het eerste stuk door de familie Van der Sar in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe aangepast voor dit doel. Ze willen graag meer van deze Drasplas gebieden maken om zo een groter gebied creëren, want de Drasplas gebieden zijn niet alleen gunstig voor de weidevogels, maar ook de algehele biodiversiteit gaat met sprongen vooruit.
De grond die omgevormd wordt tot een Drasplasgebied kan niet meer gebruikt worden voor het boerenbedrijf en kost uiteindelijk een stukje omzet. Hiervoor kunnen boeren een compensatie krijgen en om het project in Alteveer nog meer kracht bij te zetten, is er ook samenwerking gezocht met de Gemeente Hoogeveen en WMD Drinkwater. WMD heeft zelf veel grond, dit zijn hun waterwingebieden, en die kunnen ook aangepast worden om een zo groot mogelijk gebied te creëren waar weidevogels meer leefruimte krijgen. Hiervoor werd er een pachtovereenkomst getekend tussen de Maatschap van de familie van der Sar en WMD.

Hoe het ombouwen naar een Plasdrasgebied gaat werd tijdens de bijeenkomst uitgelegd tijdens een presentatie van Landschapsbeheer Drenthe, daarnaast waren er sprekers van WMD en de vrijwilligers. Vooral de vrijwilligers vertelden enthousiast over de enorme impact die dit project al heeft gehad op de biodiversiteit en wat het nog kan gaan doen als er meer van deze gebieden gemaakt worden in de regio. Niet alle grond hoeft omgebouwd te worden, maar hier een daar een stuk zorgt er al voor dat het totale gebied aantrekkelijker wordt voor diverse weidevogels en daarmee ook voor andere dieren.


Dat niet iedereen enthousiast is, bleek wel uit de commentaren van een buurman die er een vergelijkbaar gevaar in zag als het lokken van Ooievaars. Wat ooit begon als bescherming van de vogelsoort omdat ze nauwelijks nog in Nederland voorkwamen, worden ze tegenwoordig door velen als een plaag gezien. Of deze zorgen terecht zijn valt nog te bezien omdat het compleet verschillende vogels zijn en totaal verschillende benaderingen om biodiversiteit te bevorderen. In ieder geval werkt het Plasdrasproject wel: als je de weilanden in loopt bij de familie van der Sar dan zie en hoor je continue Kieviten, en volgens de vrijwilligers zouden er ruim 60 paartjes zitten te broeden. Een mooi initiatief waar hopelijk meer boeren in de omgeving zich bij aan zullen sluiten.


Tekst en foto`s: Marcel Pekel.