Komende nachten ook nog kans op lichtende nachtwolken

Stuifzand – Wie vandaag zijn of haar Facebook opende, heeft vast al een paar artikelen gelezen over lichtende nachtwolken. Gisteravond waren ze goed te zien, zowel in Hoogeveen als daarbuiten.

Rond de langste dag schijnt de zon ’s nachts nog heel lang tegen op zeer grote hoogte aanwezige ijskristallen aan. Dit bijzondere natuurfenomeen noemen we ‘lichtende nachtwolken’. De afgelopen nacht waren ze in het noorden en noordwesten duidelijk te zien. Bart Pijper maakte er een timelapse van. Je ziet daarin duidelijk dat de wind op die hoogte op grote snelheid en in verschillende richtingen waait. Je krijgt daardoor allerlei bewegende ribbels en golfjes te zien.

Ook de komende nachten blijft de kans groot dat de lichtende nachtwolken er zijn en tot donderdag zijn er weinig andere wolken, dus heb je een goede kans om het zelf ook eens waar te nemen. Als je op zoek wilt, kun je het beste na 22:00 uur de deur uit om een mooie, open plek te zoeken. Het liefst met zo min mogelijk lichtvervuiling, dan vallen ze goed op.