Judith Duinkerken zet zich in als Klimaatburgemeester in gemeente Hoogeveen

Vierde editie Nationale Klimaatweek van start

Hoogeveen – Klimaatburgemeester Judith Duinkerken (32) gaat tijdens de Nationale Klimaatweek in de gemeente Hoogeveen aan de slag om plaatsgenoten te enthousiasmeren ook bij te dragen aan een beter klimaat door het organiseren van een activiteit. Zij neemt het over van Grietje Loof (69) die deze functie twee jaar lang bekleedde. Dat maakt het ministerie van Klimaat en Groene Groei, samen met medeorganisator Klimaatstichting HIER, vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek (NKW). De vierde editie van deze landelijke actieweek duurt tot en met zondag 17 november.

Uiteindelijk gaan 260 Klimaatburgemeesters*, 176 Klimaatsupporters (bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties) en 127 gemeenten aan de slag om klimaatactiviteiten te organiseren tijdens de week en zo anderen te inspireren en activeren. Judith Duinkerken uit gemeente Hoogeveen is één van hen: “Ik heb ontzettend veel passie voor mijn leefomgeving en ben elke dag bezig met de natuur om mij heen. Of het nu gaat om het planten van bomen, het aanleggen van een moestuin, of het beschermen van lokale flora en fauna – het zit in mijn hart om zorg te dragen voor onze omgeving. Wat mij het meest voldoening geeft, is dat ik deze passie vaak kan overbrengen op de mensen om me heen. Ze zien mijn enthousiasme en komen regelmatig naar me toe met vragen over duurzaamheid of hoe ze zelf iets kunnen bijdragen aan een groenere wereld. Dat contact inspireert me om nog meer te doen en mensen te laten zien dat iedereen, op zijn eigen manier, een verschil kan maken. Of het nu gaat om het planten van een bloemperkje, het besparen van energie, of het steunen van lokale initiatieven – samen kunnen we onze omgeving groener en gezonder maken voor onszelf en toekomstige generaties.”

De Nationale Klimaatweek; hét moment om even stil te staan bij bewuster leven en meer energie besparen. Er zijn 425 initiatieven en activiteiten over thema’s als: anders wonen, eten, reizen en omgaan met energie en spullen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en medeorganisator Klimaatstichting HIER zochten ook dit jaar in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester.

Voorheen bekend als egelkenner die haar eigen onderzoeken doet (doet ze nog steeds trouwens!), heeft Judith een jaar geleden zich meer kenbaar gemaakt in eigen omgeving. Zo is ze lid geworden van IVN Hoogeveen en is daar inmiddels in het bestuur gekropen, is ze aangesloten bij werkgroep Zuiderpark en buurttuin Lomansbosje, heeft ze Stekjesbieb Judith’s Jungle Station in Bibliotheek Hoogeveen geopend én heeft ze samen met vrijwilligers de werkgroep Hoogeveen Groen in het leven geroepen. Een actieveling gericht op natuur dus, die zich vol overgave in het vergroenen en verduurzamen van Hoogeveen stort.

Het ‘ambtsketen’ van de Klimaatburgemeester

Tijdens de uitzending Radio Mens & Natuur op Radio Hoogeveen afgelopen donderdagavond, werd het ambtsketen van voormalig Klimaatburgemeester Grietje Loof overgedragen aan Judith Duinkerken. De ketting die gemaakt is door leerlingen, is een symbolisch teken dat de Klimaatburgemeester niet alleen bezig is met het klimaat, maar ook met water en met dieren.

Luister hier de podcast.

Activiteiten tijdens de Nationale Klimaatweek

De activiteiten worden georganiseerd in heel Nederland om bewustwording rond het klimaat te vergroten en mensen te inspireren tot actie. Naast Klimaatburgemeesters komen onder andere gemeenten, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om concrete stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Van workshops en lezingen tot groene initiatieven in de wijk, het programma is breed en divers. De evenementen hebben als doel om zowel individuen als organisaties aan te moedigen om mee te doen en te ervaren hoe dat is: hoe lekker en gezond vegetarisch eten is, hoe goed het voelt om spullen een tweede leven te én hoeveel geld het bespaart, dat een groenere straat fijner plek om te wonen is. En dat het ook beter is voor de aarde. Zo biedt de Nationale Klimaatweek een kans om te leren, te verbinden en samen positieve verandering te realiseren. Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.nkw2024.nl.