Eerste Klimaatkermis in Hoogeveen is een feit

Hoogeveen – Na maanden plannen en overleggen was het dan zo ver: de allereerste Klimaatkermis in Hoogeveen! Met allerlei spelletjes die te maken hebben met duurzaamheid, werden bezoekers flink aan het denken gezet over hun eigen woning en leefomgeving. Leuk voor de kinderen, en leerzaam voor de ouders. Een succesvolle eerste editie, met hopelijk een vervolg?

“Besparen op je energierekening, zorgen dat je huis minder tocht, klimaatverandering tegengaan. Om lekker en fijn te kunnen blijven wonen, is actie nodig. Ook als je in een huurhuis woont of graag een lagere energierekening wil hebben kan je zelf actie ondernemen. Maar het is best lastig hiervoor een plan te maken. Want waar begin je? Daar is iets leuks op bedacht: de KlimaatKermis! De KlimaatKermis is er voor iedereen die met simpele manieren wil besparen en verduurzamen. Tijdens de KlimaatKermis ontdek je op een leuke en actieve manier hoe je thuis je energierekening kunt verlagen en ook hoe kleine acties toch een groot verschil kunnen maken, voor jou en voor de wereld.”

Dat is de omschrijving van het project op Groenemorgen Hoogeveen en exact wat er gebeurde tijdens de Klimaatkermis. Om half 9 in de ochtend waren de eerste vrijwilligers al druk bezig met het opzetten van hun activiteit. Om 10 uur was ook burgemeester Martijn Breukelman aanwezig om samen met klimaatburgemeester Grietje Loof, de klimaatkermis te openen. Vanaf dat moment konden bezoekers naar hartenlust alle activiteiten bij langs. Bij elke geslaagde activiteit kreeg men een stempel op de stempelkaart en bij een volle kaart van 6 stempels, kon men gratis een portie poffertjes halen. De gehele ochtend is gratis verzorgd, om op die manier ook mensen te bereiken met een kleinere portemonnee.

Rond 3 uur in de middag was het afgelopen. Ondanks de regen en de wind, was het toch een groot succes en hebben wij meerdere bezoekers gehoord die toch hopen dat dit vaker wordt georganiseerd. Wie weet?

Wat was er allemaal te doen?

  • De kermisbazen van de Klimaatkermis, een organisatie uit Utrecht, verzorgde verschillende duurzaamheidsspellen: Kop van Nuts, Slim ik doe het rad, Blikgooien, Sjoelen, Het verborgen groen en Het groene dakduel. Bij het spel ‘Slim ik doe het rad’ kon men duurzame prijzen winnen om mee naar huis te nemen.
  • Voedselbos Carpe Vitam in Elim stond met een kraam waar men kon touwtrekken, zaadjes kon meenemen/ruilen en informatie kon inwinnen over het beginnen en onderhouden van een voedselbos of een eetbare tuin.
  • Er stond een kraam ‘Groene leefomgeving’ met informatie over het Aanvalsplan Groen/Blauw en over MeerBomenNu. Hier konden vragen gesteld worden over de inzet voor meer biodiversiteit van de gemeente Hoogeveen in de directe leefomgeving en over het initiatief van MeerBomenNu om meer bomen te planten in Nederland door overtollige bomen/struiken van kwekers te verdelen naar meerdere ‘bomenhubs’ die de bomen kunnen weggeven aan mensen die graag een boom willen planten.
  • Bij de EnergieHub stonden Pesse Energie Neutraal en de Energieadviseurs, die bezoekers alles konden vertellen over energieneutrale oplossingen in huis.
  • In het teken van Circulariteit stonden Area & Sympany ook gezamellijk bij een kraam om uitleg te geven over het scheiden van afval en het hergebruiken van oud textiel.
  • En natuurlijk konden ook de woningcorporaties Woonconcept en Actium niet achterblijven, zij stonden bij een kraam om uitleg te geven over duurzaam huren en de mogelijkheden om ook als huurder met de kleine portemonnee mee te kunnen doen.
  • IVN Hoogeveen onderhield ook een aantal activiteiten: zij stonden met een heus ‘plastic breicafé’ waarbij speciaal voor de gelegenheid een gigantisch kleed van ongeveer 15 meter lang (we hebben hem helaas niet opgemeten) aan gebreide plastic tassen, uit de kast werd gehaald. Daarnaast stond er een watertafelspel die vrijwilligers van IVN hebben begeleid en hielpen diverse vrijwilligers ook bij andere activiteiten mee waar nodig.
  • Werkgroep Hoogeveen Groen van IVN stond met een eigen activiteit die erg in trek was: hier werden oude, versleten kartbanden omgetoverd in nieuwe, creatieve bloembakken. Eerst een leuk ontwerp uitsnijden, dan spuiten met verf, even laten drogen en vervolgens na een rondje andere spelletjes terugkomen om een plantje uit de zoeken om er in te doen. En de gerecyclede bloempotjes mochten daarna gewoon mee naar huis. Helaas zijn er een aantal kinderen hun bloempot vergeten, wil je deze nog graag hebben? Neem dan even contact op met Hoogeveen Groen.
  • Stichting Welzijnswerk Hoogeveen liep ook rond met vrijwilligers: zij spraken met inwoners van Hoogeveen en hebben eveneens geholpen bij verschillende activiteiten.
  • En natuurlijk mocht Maya de Bij hier ook niet ontbreken voor de foto’s met de kinderen op de Klimaatkermis!

Foto’s: Tom Dragstra, Bart Pijper, Grietje Loof & Judith Duinkerken.