Verschil in cijfers Treant en gemeente ziekenhuisbevallingen in Emmen

Hoogeveen  – Uit onderzoek van RTV Drenthe  blijkt dat de geboortecijfers van bevallingen van zwangere vrouwen uit de gemeente Hoogeveen flink verschillen met de cijfers tussen Treant en de gemeente Hoogeveen.

Volgens de basisadministratie van de gemeente Hoogeveen zijn in het Scheper ziekenhuis in Emmen 10 vrouwen bevallen die in een ziekenhuis moeten of willen bevallen. Volgens Treant zijn dit er 20. Ook de gemeente Emmen en Centraal Bureau voor de Statistiek komen allemaal tot van maximaal tien ‘Hoogeveense’ baby’s . Waardoor de cijfers zo verschillen, kunnen deze instanties en ook Treant niet verklaren.

Sinds vorig jaar 15 oktober is de afdeling verloskunde in Ziekenhuis Bethesda gesloten en is het niet meer mogelijk voor vrouwen om in het ziekenhuis in het Hoogeveen te bevallen. Uit cijfers van RTV Drenthe blijkt dat sinds de sluiting van verloskunde in Hoogeveen vrouwen het vaakst uitwijken naar ziekenhuizen in  Assen (39), gevolgd door Zwolle (28) en Hardenberg (14). Hierna valt de keuze voor een ziekenhuisbevalling op Emmen (10).