Gezondheid

Vaccineren hoeft niet als kind al corona heeft gehad, maar kan nog wel

De Gezondheidsraad kwam op woensdag 19 januari met een aangepast advies over het vaccineren van kinderen. Ouders of verzorgers die hun kinderen van 5 tot en met 11 jaar laten vaccineren, doen dit soms uit de overweging om MIS-C te voorkomen. Dit is een zeldzame maar ernstige ontstekingsziekte, die kinderen na het doormaken van corona kunnen ontwikkelen. Volgens de Gezondheidsraad blijkt nu uit nieuwe onderzoeksresultaten dat kinderen die eerder corona hebben doorgemaakt daar al een goede bescherming tegen hebben. Ouders of verzorgers kunnen een kind uit andere overwegingen nog altijd laten vaccineren bij de GGD.

Vaccineren om andere reden

Steeds meer kinderen hebben al corona doorgemaakt. De redenen om voor een vaccinatie te kiezen, nemen daarmee af. De gezondheidsraad geeft in het Actualisatie advies vaccinatie(opent in nieuw venster)(verwijst naar een andere website) echter aan dat er voor ouders andere redenen kunnen zijn om voor een vaccinatie te kiezen. Bijvoorbeeld als bij het kind sprake is van een ziekte of behandeling waardoor de afweer sterk is afgenomen of het voorkomen van besmettingen bij kwetsbare huisgenoten of andere dierbaren.

Vaccinatieschema

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar, die nog geen corona hebben gehad, krijgen bij een GGD standaard twee kindervaccins van BioNTech/Pfizer. Tussen die twee prikken zitten bij voorkeur 8 weken, om optimale bescherming te bieden. Voor kinderen die corona hebben doorgemaakt, maar zich toch nog graag willen laten vaccineren, is 1 vaccinatie voldoende. Deze moet minimaal 12 weken na de besmetting worden gegeven.

Afspraak maken kan alleen telefonisch

Een afspraak inplannen voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar kan alleen telefonisch. Het telefoonnummer staat in de uitnodigingsbrief van het RIVM. Online inplannen via coronavaccinatie-afspraak.nl is niet mogelijk. Uw kind wordt dan niet ingepland voor het speciale kindervaccin.

Meer informatie over kindervaccinaties

Heb je nog vragen? Lees dan ook de veelgestelde vragen over kindervaccinaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen