Gezondheid

UMCG Ambulancezorg: Sluiting spoedhulpen? Gevaar voor patiënten!

Hoogeveen: Tjerk Hiddes, die op 1 januari afscheid nam als directeur bij de UMCG Ambulancezorg, heeft in een brief aan Treant Zorggroep en de zorgverzekeraars, alarm geslagen over het dreigende opheffen van de spoedhulp in Hoogeveen en Stadskanaal.

Sluiting spoedhulp in Hoogeveen en Stadskanaal is gevaar voor patiënten

Het opheffen staat in de plannen van Adviesbureau Gupta, die de toekomst van de ziekenhuizen in Drenthe onderzoekt in opdracht van het Zilveren Kruis, in samenspraak met een kernteam voor de ziekenhuiszorg in Drenthe.

In de brief spreekt de directeur over negatieve zaken waarmee de ambulancezorg nu al mee wordt geconfronteerd. De fusies bij Treant en Isalah hebben al gevolgen voor patiënten door langere reistijden, transfertijden en opnamestops. Indien de spoedhulp in het Bethesda en Refaja wordt gesloten zal dat leiden tot onaanvaardbare risico’s, zo stelt de directeur.

De zorggroepen en verzekeraars doen volgens de directeur voorkomen dat het allemaal onder controle is maar in de praktijk blijkt dat allerminst het geval te zijn terwijl de maatregelen die (nog) worden genomen elke keer weer negatief uitpakken ten nadele van de patiënt.

De directeur geeft aan in een bericht van het DvhN dat in oktober 2018 een gesprek is gevoerd tussen Treant en het UMCG Ambulancevervoer waarin de sluiting van de spoedhulpen is besproken. In zijn opvatting stond de beslissing al vast en was alleen de datum een beslissing die nog moest worden genomen.

Naar zijn mening is grote zorgvuldigheid noodzakelijk bij sluitingen, als voorbeeld haalt hij de sluiting in Dokkum aan. Het MCL in Leeuwarden heeft nu 4 jaar later de organisatie in de spoedhulp nog steeds niet onder controle en staan er regelmatig ambulances in de wachtrij.

Lees hier het bericht van het DvhN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen