Treant zet unieke laser in voor prostaatbehandelingen

Als tweede ziekenhuis in Nederland gebruikt Treant sinds kort een bijzondere laser voor prostaatbehandelingen. Met de laser kunnen patiënten op de polikliniek geholpen worden. Ze hoeven niet meer naar de operatiekamer en ook een narcose is niet nodig.

 

De laser wordt binnen Treant ingezet door de afdeling Urologie bij de behandeling van goedaardige protstaatvergrotingen. De specialisten van Treant maken de afweging welke patiënten in aanmerking komen voor deze innovatieve behandeling.

Elesta EchoLaser

De zogeheten Elesta EchoLaser maakt gebruik van laserlicht waarmee cellen worden vernietigd. Dit proces heet thermoablatie. Met deze techniek kunnen goedaardige en kwaadaardige tumoren in verschillende organen, zoals de prostaat, schildklier, borst, alvleesklier, nier en lever, worden behandeld.

Meerdere voordelen

Het gebruik van het apparaat heeft voor zowel de patiënt als het ziekenhuis meerdere voordelen. Zo hoeven patiënten niet meer algehele narcose of een ruggenprik te ondergaan. Ook is er minder kans op complicaties. Normaal gesproken moest de patiënt voor dit soort ingrepen geholpen worden op een operatiekamer (OK). Nu kan dit plaatsvinden op een poliklinische behandelkamer, waardoor patiënten niet opgenomen hoeven te worden in het ziekenhuis.

Daarnaast kunnen meer behandelingen plaatsvinden, omdat deze techniek minder tijd in beslag neemt. Dit helpt bij het wegwerken van wachtlijsten. En omdat de OK niet in gebruik is voor deze behandelingen, kan deze ingezet worden voor andere operaties.

Pilot

Het gaat om een pilot van in eerste instantie een half jaar. Na een positieve evaluatie kan deze pilot verlengd worden. Deze innovatieve behandeling wordt slechts in één ander ziekenhuis in Nederland geboden, namelijk in het Amsterdam UMC.

De Elesta EchoLaser wordt geleverd door Alphatron Surgical.

[Foto’s: Treant Zorggroep/Bianca Verhoef – Elesta laser wordt gebruikt bij Treant]