Inloopavond Scauting: Wonen, leren en werken met autisme

Hoogeveen – Iedere derde maandag avond van de maand* is er een inloopavond voor iedereen met ASS of voor mensen die meer over ASS willen weten. Tijdens deze avonden kunnen er gezamelijk gezelschapsspellen worden gespeeld en kun je creatief bezig zijn.  

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis in de prikkel- en informatieverwerking van de hersenen. Informatie via zintuigen (zicht, geur, geluid, tast) wordt niet tot een samenhangend geheel verwerkt en denkpatronen zijn anders.

Autisme heeft invloed op alle levensgebieden en -fasen. Iedere dag opnieuw. In de diagnostiek wordt gesproken over een autisme spectrum stoornis (ASS).De naam zegt niet zoveel over het kind, de volwassene of de hulpvraag, want autisme kan er per persoon totaal anders uitzien.

Mensen met autisme hebben vaak  problemen op één of meer van de volgende gebieden:

• Communicatie: mensen met autisme nemen informatie vaak letterlijk en hebben moeite met het begrijpen van taal en indirecte communicatie, zoals gebaren of gezichtsuitdrukkingen.

• Sociale interactie: mensen met autisme hebben moeite in contacten met anderen. Sociale voelsprieten ontbreken, waardoor zij niet vanzelf weten hoe met anderen om te gaan en zich moeilijk kunnen verplaatsen in gedachten en bedoelingen van anderen.

• Verbeelding: het verbeeldend vermogen is anders ontwikkeld, waardoor mensen met autisme moeite hebben om zich een voorstelling te maken van (toekomstige) situaties en vaak moeite hebben met plannen, structureren en organiseren.

• Onvoorspelbaar gedrag en beperkte interesses: vaak richten mensen met autisme zich op een enkel detail en hebben zij moeite met veranderingen. Hierdoor lijkt gedrag niet te passen bij de situatie of lijken zij slechts zeer beperkt geïnteresseerd, in zichzelf gekeerd, grillig of afstandelijk.

Scauting Hoogeveen ondersteunt mensen met een ASS op alle levensgebieden: wonen, leren en werken. Dit doen zij door met oprechte en persoonlijke aandacht te luisteren naar de verhalen van mensen. En samen met hen op te zoek gaan naar mogelijke oplossingen voor de problemen waar ze tegen aan lopen.

Om op een informele en laagdrempelige manier mensen met autisme en de mensen in hun omgeving  met elkaar in contact te brengen organiseert Scauting Hoogeveen maandelijks inloopavonden.

Tijdens de open avonden kan je samen met andere mensen gezellig koken en eten. Dit duurt van 17:00 tot 19:00 uur je moet je zelf hiervoor wel opgeven van te voren, de kosten zijn € 2,50. Vanaf 19:30 uur is iedereen welkom voor een rondleiding, gesprek of een leuk gezamenlijk bezig zijn. Dit duurt tot 21:30 uur. Scauting vind je  aan de Industrieweg 38 in Hoogeveen. * De inloopavonden vinden niet plaats in juli en augustus.