Gezondheid

Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht t/m 10 januari)

Ondanks de lockdown zorgt de omikronvariant voor een grote stijging in het aantal besmettingen. Het aantal ziekenhuisopnames kan hierdoor ook weer toenemen. Ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt. Voorkom verspreiding van het virus en daarmee ziekenhuisopnames door je aan de geldende maatregelen te houden, ook als je gevaccineerd bent. Laat je vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan en haal de booster om je bescherming weer op peil te brengen.

Aantal vaccinaties
Voor een extra prik (booster) maak je een afspraak óf kom je vanaf 12 januari zonder afspraak naar Assen of Emmen. Lees hier meer over.
Voor een eerste of tweede prik is prikken zonder afspraak ook nog mogelijk. Bekijk altijd de actuele openingstijden en locaties op drenthevaccineert.nl.

  • 383.843 inwoners uit Drenthe van 12 jaar of ouder hebben minimaal één vaccinatie ontvangen van een GGD of van een andere instantie (87,%). (bron: RIVM)
  • 85% van alle 12-plussers in Drenthe is volledig gevaccineerd. (bron: RIVM)
  • In totaal, van 6 januari 2021 tot en met 9 januari 2022, zette GGD Drenthe 800.315 vaccinaties.
  • 200.561 hiervan waren boostervaccinaties.

Vragen over corona of vaccinatie?
Via vragenovercorona.nl kun je nu ook (telefonisch, gratis) in gesprek gaan met een onafhankelijke zorgprofessional. Met goede informatie kan je zelf beslissingen maken voor je eigen gezondheid of die van je omgeving.

Aantal positieve testuitslagen

  • In Drenthe ontvingen in de afgelopen week 4.078 inwoners een positieve testuitslag. 66% meer dan in de voorgaande week.
  • In de afgelopen week is het aantal positieve testuitslagen per 100.000 inwoners gestegen. In de leeftijdsgroep 10-30 jarigen is de stijging het sterkst. Bekijk de grafiek.
  • In Nederland en in omliggende regio’s zien we ook een stijging van het aantal positieve uitslagen. Bekijk de grafiek.
  • Het reproductiegetal is gestegen van 0,95 (16 december) naar 1,16 (23 december). Het reproductiegetal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Het huidige getal betekent dat 100 mensen met corona 116 anderen besmetten.

Ziekenhuisopnames 
RIVM: “Mensen die op dit moment in het ziekenhuis worden opgenomen met COVID-19 kunnen met de deltavariant of met de omikronvariant besmet zijn. Welk gevolg de stijging van de positieve meldingen door de omikronvariant op het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat hebben, verwachten we de komende weken te zien.”

  • In de noordelijke ziekenhuizen zien we een lichte afname bij de ziekenhuisopnames. Het aantal opnames op de IC- afdeling stabiliseert.
  • Op 10 januari lagen er 19 patiënten met COVID-19 in een Drents ziekenhuis, waarvan 7 op een IC bed. Dit kunnen ook patiënten zijn die buiten Drenthe wonen (bron: Acute Zorg Netwerk Noord Nederland).

Aantal testen
Testen zonder afspraak kan in Drenthe alleen tussen 11.00 en 15.00. Als het te druk is (voor verkeersveiligheid of afstand houden) is dit niet meer mogelijk. Maak daarom bij voorkeur altijd vooraf een afspraak.
Bij de testlocaties krijg je altijd een PCR-test. De uitslag volgt uiterlijk binnen 48 uur (maar eigenlijk altijd de volgende dag). Je krijgt hiervan automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

Bescherm elkaar: doe een zelftest voordat je mensen ontmoet
Houd bezoek beperkt, volgens de maatregelen, en doe ook in dat geval allemaal een zelftest. 

Bij een positieve zelftest is het belangrijk een hertest te doen bij de GGD 
Dat geeft zekerheid dat de positieve zelftest geen vals alarm is en mensen niet onnodig in isolatie en quarantaine gaan. Een positieve test bij de GGD geeft recht op een herstelbewijs (en internationale QR-code). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen