NVIC: besmettingsgraad is weer stijgende

Den Haag: Vandaag zijn er 76 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 145 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld.

Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. Dit zien we ook na dit weekend met aansluitend Koningsdag vooral bij het aantal overlijdens. Tot nu toe zijn er 38.802 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het aantal gemelde overleden patiënten.

Besmettingsgraad (RO)

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, heeft dinsdagavond in het tv-programma Op1 gezegd dat het RO-cijfer, dat door de genomen maatregelen was gezakt tot 0.7, weer was opgelopen naar bijna 1. Het RO-cijfer geeft aan hoeveel een besmet persoon de ziekte kan overbrengen op een ander. Tevens meldde hij dat de terugloop op de IC-afdelingen met Corona-patiënten langzamer terugloopt dan verwacht. Het effect van de lichte versoepeling van de maatregel zal pas over enkele weken duidelijk worden. Gommers ‘ik denk dat we een zomervakantie naar het buitenland uit ons hoofd moeten zetten”.

Op de intensive cares daalde het totale aantal coronapatiënten met 44 naar 861. In Duitsland zijn 29 Nederlandse patiënten opgenomen, 3 minder dan zaterdag, 2 wegens overplaatsing en 1 wegens overlijden. Diederik Gommers gaf eerder aan dat maatregelen kunnen worden versoepeld als het aantal coronapatiënten op de IC-afdelingen tot onder de 700 is gedaald.

Update 29 april (zie ook Grafieken RIVM)

Positief geteste personen 38.802 (+386)
Ziekenhuisopnames 10.685 (+76)
Overleden personen 4.711 (+145)