Gezondheid

MKA-chirurgen boeken veelbelovende resultaten met nieuwe operatietechniek met schedelbot

Jurjen Schortinghuis, MKA-chirurg (Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie) bij Treant Zorggroep ontwikkelde samen met MKA-chirurg Thomas Putters een nieuwe techniek, waarbij in plaats van het traditionele bekkenkambot, schedelbot wordt gebruikt bij de opbouw van een tandeloze bovenkaak en gelijktijdige plaatsing van tandheelkundige implantaten. Dit najaar werd de bijzondere techniek gepresenteerd in Boston, tijdens het jaarlijkse MKA chirurgencongres. Dit jaar werd dit grote Amerikaanse congres gezamenlijk met het jaarlijkse Nederlandse congres georganiseerd.

Ahmed Yousif, arts in opleiding tot MKA-chirurg in het UMCG verzorgde de presentatie voor alle collega MKA-chirurgen van Amerika en Nederland. De resultaten van de nieuwe wijze van opereren zijn gebaseerd op de scriptie van tandheelkunde-student Joost Tiddens, verbonden aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij werkte, onder begeleiding van Schortinghuis en professor Raghoebar van het UMCG, aan zijn scriptie over maxilla augmentatie (botopbouw van de bovenkaak) met schedelbot op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen.

‘Het grootste voordeel is dat patiënten veel minder ongemak ervaren bij het wegnemen van het schedelbot, in vergelijking tot het wegnemen van het bekkenkambot. Bij de oudere methode hadden patiënten vaak veel last van de bekkenkam en moesten ze in sommige gevallen nog een paar dagen op krukken lopen’, aldus Schortinghuis.

Klinische trial

Schortinghuis en Putters opereerden meer dan 20 gezonde, niet rokende patiënten met behulp van de nieuwe operatiemethode. Het schedelbot bleek zeer stabiel en er was nauwelijks sprake van botverlies. Ook was er een hoog succespercentage van de implantaten van 98%. Schortinghuis noemt deze keuze dan ook een ‘gouden greep’. De klinische trial, ofwel de wetenschappelijke methode om vast te stellen of een behandeling werkt, is reeds positief afgerond. Aanvullend verzorgde Schortinghuis in samenwerking met Putters cursussen over de veelbelovende techniek voor collega MKA-chirurgen in het Martini, UMCG (beide Groningen), Gelre ziekenhuis (Apeldoorn), Deventer Ziekenhuis (Deventer) en Nij Smellinghe (Drachten). Putters hoopt in 2020 te promoveren op deze techniek aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Uitleg techniek

Bij mensen met een kunstgebit slinken de kaken, waardoor het gebit losser gaat zitten. Een oplossing is het plaatsen van implantaten, waarop het kunstgebit verankerd wordt (klikgebit). Omdat bij de bovenkaak vaak te weinig bot aanwezig is, moet daar eerst bot naartoe getransplanteerd worden. Normaliter wordt daar bekkenkambot voor gebruikt, maar bij de nieuwe techniek gebruikt men dus schedelbot. Als de bovenkaak wordt verbreed met het schedeldakbot worden tegelijkertijd de implantaten geplaatst. Dit is mogelijk omdat het schedelbot nauwelijks slinkt gedurende de genezing, hetgeen bij bekkenkambot wel het geval is. Hierdoor wordt de behandelduur met vier maanden verkort. Het wegnemen van schedeldakbot gebeurt met een zelf ontwikkelde en veilige techniek, waarbij alleen de buitenste laag van de schedel wordt gebruikt en de chirurg niet door de schedel heen gaat. Ook is het niet nodig om de haren weg te scheren, wat patiënten toch wel erg prettig vinden.

Mevrouw Sibon-Talen (70) onderging in mei 2018 de operatie waarbij schedelbot werd geplaatst op haar bovenkaak: ‘Ik moest er eerst wel even over nadenken hoor. Vond het best wel een griezelige gedachte, maar ik ben nu zo blij dat ik het heb gedaan; het is me 100% meegevallen’. Vlak voor de operatie was ik behoorlijk gespannen. Gelukkig wist dokter Schortinghuis me op de OK gerust te stellen. Al met al kijk ik positief terug naar de operatie en het herstel’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen