Minima zorgverzekering in Drenthe: gemeentelijke verschillen lopen op tot ruim €400 per jaar

Mensen met een laag inkomen, een chronische ziekte of een handicap kunnen in 10 Drentse gemeenten kiezen voor een collectieve verzekering. Kwetsbare inwoners krijgen in 2023 tot €42,46 premiekorting per maand, omdat de gemeente meebetaalt. Wel zijn er lokaal grote verschillen. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van Independer. 

Gemeenten met een collectieve zorgverzekering geven in Drenthe gemiddeld maximaal €25,88 korting per maand. Alleen in Emmen en Borger-Odoorn wordt volgend jaar geen collectieve zorgverzekering (meer) aangeboden voor inwoners met een laag inkomen of chronische ziekte. Alleen Emmen en Broger-Odoorn Bieden geen collectieve zorgverzekering voor minima. Wel kunnen inwoners van Borger-Odoorn met een chronische ziekte of beperking aanspraak maken op een tegemoetkoming.

Veel gemeentepolissen bieden uitgebreide dekking

Minima en chronisch zieken hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een betere dekking. Veel Drentse gemeenten houden hier rekening mee door een pakket aan te bieden waarin veel zorgkosten worden vergoed.

Zo wordt in 5 gemeenten een polis aangeboden die het eigen risico geheel dekt. In alle gemeenten met een collectieve zorgverzekering wordt een polis aangeboden die de eigen bijdrage voor medicijnen (uit het GVS) volledig vergoed. Hetzelfde geldt de vergoeding van de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. Bij 45,5% van de polissen in Drenthe worden zelfs alle drie de bovenstaande zorgkosten gedekt.

Beste zorgverzekering voor minima in Drenthe

Drenten met een maximale zorgtoeslag betalen maximaal €67,28 per maand voor een zeer uitgebreide zorgverzekering waarin het eigen risico en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en de Wmo gedekt zijn.

In Assen zijn minima en chronisch zieken het voordeligst uit voor zo’n uitgebreide  verzekering. Zij betalen omgerekend €31,78 per maand voor een zeer uitgebreide verzekering. De kosten vallen zo laag uit, omdat de gemeente Assen maandelijks €38,17 meebetaalt aan de premie.

De top 5 Drentse gemeenten met de beste collectieve zorgverzekering voor minima en chronisch zieken is hieronder weergeven. .

  1. Assen: €38,17 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  2. Meppel: €47,78 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  3. Hoogeveen: €49,78 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  4. Coevorden: €49,95 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  5. Westerveld: €58,78 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)

Ben je benieuwd naar het aanbod in jouw gemeente of de rest van Nederland? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/tegemoetkoming-zorgpremie-gemeentepolis-grote-verschillen