Instrumentenvolgsysteem bij Treant

Hoogeveen: Een betere controle op de operatie-instrumenten, makkelijker uitwisselen van medewerkers, een groter inzicht in het gebruik van de instrumenten en daarmee een betere dienstverlening aan de operatiekamers. Dat biedt het nieuwe instrumentenvolgsysteem waarmee de drie centrale sterilisatieafdelingen (CSA) van Treant Zorggroep gaan werken.

Op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) reinigt, desinfecteert, steriliseert en controleert men de instrumenten die gebruikt worden bij operaties. De operatie-instrumenten worden op de CSA klaargemaakt en bij elkaar ingepakt. Zodat ze op de operatiekamers alleen maar uitgepakt hoeven te worden.

Met behulp van barcodes, scanners en een ingenieus softwaresysteem van softwareleverancier NEXUS Nederland is het mogelijk de OK-instrumenten gedurende het hele schoonmaakproces te volgen. Storingen kunnen zo snel worden achterhaald.

Het instrumentenvolgsysteem beheert onder meer alle foto’s en – in sommige gevallen – filmpjes van instrumenten. Hierdoor is het makkelijker voor de CSA-medewerker om een instrument te controleren en in elkaar te zetten. Ook zorgt het systeem voor sorteerlijsten en rapportages van de genomen sterilisatie-stappen. Door één systeem te hanteren is het eveneens mogelijk operatiesets over de locaties uit te wisselen en het vergemakkelijkt het uitlenen van personeel omdat er op dezelfde wijze wordt gewerkt.

Sinds 26 november draait het systeem op ziekenhuislocatie Scheper; de komende maanden wordt het in Bethesda en Refaja ingevoerd. In de tweede fase van het project wordt ook het gebruik van de instrumenten op de operatiekamers gekoppeld aan de patiëntgegevens.

Peter Gouw, projectmanager NEXUS: ‘Met de overstap naar het CSA-systeem kan per instelling het sterilisatieproces op dezelfde wijze worden doorlopen. Geheel volgens de nieuwste technieken en per touchscreen te bedienen. Naast implementaties bij o.a. het Duitse Bundeswehr (Krijgsmacht) en diverse ziekenhuizen in Europa heeft Treant in Nederland de primeur.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een instrumentenvolgsysteem is een eis van de IGJ (Foto: Bianca Verhoef Fotografie)