Baarmoeder sparen vaak beste optie

Vrouwen met verzakkingsklachten waarbij opereren nodig is, hebben het meeste baat bij een baarmoedersparende operatie. Deze opzienbarende conclusie volgt na tien jaar uitvoerig onderzoek, dat is uitgevoerd in het Zwolse Isala Vrouw-kindcentrum.

‘Dit is goed nieuws voor deze patiëntencategorie, want er valt nu echt iets te kiezen’, verzekeren onderzoekers en (uro-) gynaecologen dr. Renée Detollenaere en dr. Hugo van Eijndhoven.

 

Een baarmoederverzakking is een veelvoorkomende aandoening die ongeveer de helft van alle vrouwen treft. Circa 40 procent van vrouwen ouder dan 45 jaar krijgt ermee te maken; een deel van hen komt in aanmerking voor een operatie.

Wereldwijd geldt het verwijderen van de baarmoeder nog steeds als standaardbehandeling. Deze methode is ingrijpend en wordt door veel vrouwen als emotioneel belastend ervaren. ‘De baarmoeder is een typisch vrouwelijk orgaan en twee derde van de vrouwen wil dat graag behouden’, aldus Van Eijndhoven.

 

Minder ingrijpend

Sinds begin jaren negentig is er een alternatief beschikbaar: de baarmoedersparende operatie. Hierbij wordt de baarmoeder met twee hechtingen vastgezet aan een stevig deel van een spier. ‘Deze methode is minder ingrijpend, de operatie verloopt sneller én de vrouw behoudt haar baarmoeder’, aldus Detollenaere.

Dat zijn grote voordelen, maar welke operatievorm biedt op de lange termijn nu de beste resultaten? Om het antwoord te kunnen geven, startte Isala in 2009 een uniek en grootscheeps onderzoek. Na een eerste studie concludeerde promovendus Detollenaere dat er 1 jaar na de ingreep geen verschil was in effectiviteit en veiligheid tussen beide behandelingen.

 

Vervolgstudie

Omdat verzakkingsklachten vaak pas na een jaar terugkeren, besloten Detollenaere en Van Eijndhoven hun onderzoek te vervolgen. Vijf jaar later blijkt dat de baarmoedersparende groep minder vaak met terugkerende verzakkingsklachten kampt dan vrouwen na een baarmoederverwijdering. ‘Op de lange termijn lijkt een baarmoedersparende operatie een beter resultaat te geven dan het verwijderen van de baarmoeder. Bij een baarmoederverzakking heeft het weghalen van de baarmoeder dus niet langer de voorkeur’, schetst Van Eijndhoven. ‘Alleen bij ernstige menstruatieklachten en een verhoogde kans op kwaadaardige afwijkingen kan het beter zijn om de baarmoeder te verwijderen.’

 

Veilig en bewezen alternatief

De twee onderzoekers hebben hun bevindingen eind september gepresenteerd op een internationaal congres in Amerika. Ook zijn hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in het toonaangevende British Medical Journal. De Zwolse onderzoekers ervaren internationaal ‘veel belangstelling en waardering’ voor hun studie. De internationale behandelstandaard voor baarmoederverzakkingen kan worden herschreven. ‘We zijn vooral blij dat we deze groep vrouwen een alternatief kunnen bieden dat bewezen effectief en veilig is. Baarmoedersparend opereren heeft de toekomst.’