SONY DSC
Gezondheid

10-04-2020 CBS berekend 2.000 extra doden vorige week

Den Haag: Vandaag zijn er 225 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 115 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die in de rapportage genoemd worden.

Tot nu toe zijn er 23.097 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .  Bijna een kwart van alle tot nu toe gemelde COVID-19 patiënten komt uit Noord-Brabant. Het aantal meldingen in het noorden van Nederland is stabiel laag.

Zorgmedewerkers: De verdeling tussen het aantal bevestigde besmettingen van zorgmedewerkers en overige patiënten  is per regio sterk verschillend. Dit is afhankelijk van  de mate van verspreiding van het coronavirus en het lokale testbeleid tot 6 april. Zo is 56% van alle meldingen uit Groningen afkomstig van zorgmedewerkers. In Noord-Brabant zijn dit 11% van de meldingen tot nu toe. Landelijk gezien is 24% van de bevestigde COVID-19 patiënten een zorgmedewerker.

Testbeleid: Er wordt sinds 6 april meer getest. De uitbreiding van het testen is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers gehandicaptenzorg  en thuiszorgmedewerkers. Ook worden er meer patiënten getest met een hoog risico op ernstig verloop van een coronavirusinfectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening.

IC: Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care is opgenomen steeg gisteren met 9 naar 1417. Weer een lichte stijging vergeleken met eergisteren, toen kwamen er 16 plaatsen vrij.

Oversterfte: Sinds de griepepidemie van 2009 houdt het RIVM wekelijks het aantal overleden mensen in de gaten in samenwerking met het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS constateerde de afgelopen week (30 maart-5 april) dat het aantal sterfgevallen 2.000 personen hoger uitviel dan gebruikelijk. Het waren vooral ouderen van 80 jaar en ouder. Het CBS heeft een overzicht gemaakt naar de ‘oversterfte’ per gemeente.

Zie ook COVID-19 in grafieken |  Internationale kaart COVID-19

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen